Babiččina olejová bábovka – rychlá a vláčná
Výhodou této bábovky je, že je velice rychlá, a pokud nestíháte připravit nic složitějšího, je to výhodná volba ve chvíli, kdy je návštěva za rohem. Ke kávě potěší a příprava nezabere mnoho času. Zkusíme si ji společně připravit. Co tedy budeme potřebovat? Vybrali jsme pro vás tento recept a při použití mixéru není ani příliš pracný. Důležité je na začátku správně oddělit žloutky a bílky, abyste mohli vytvořit krásný lesklý sníh.
Ingredience:
- 125 ml vody
- 125 ml oleje
- 5 vajec
- 250 g krupicového cukru
- 250 g polohrubá mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
Vzhledem k tomu, že ingrediencí je málo, je i příprava této bábovky velmi jednoduchá
- Nejprve oddělíme žloutky od bílků a umístíme do dvou samostatných misek.
- Následně z bílků vyšleháme tuhý sníh, někdy je potřeba šlehat déle, dokud neuvidíte, že je sníh tak tuhý, že byste mohli otočit misku a nevyklopí se.
- Ke žloutkům přidáme olej a vodu a s pomocí mixéru vytvoříme pěnu. Čím déle mixujeme, tím lépe, minimálně do té doby, než se nám začnou tvořit na pěně bublinky.
- Do rozmixované pěny postupně přimícháme krupicový cukr, citronovou kůru a vanilkový cukr. Pokračujeme v mixování.
- Vedle smícháme mouku s práškem do pečiva. Tyto suché ingredience vmícháme do rozmixované směsi.
- Nakonec velice opatrně postupně zašleháme tuhý sníh z bílků.
- Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Těsto vlijeme do formy a pečeme na 180 stupňů asi hodinu.
- V průběhu pečení pomocí špejle kontrolujeme, zda se těsto ještě lepí. Doporučuji kontrolu již po 45 minutách. Pokud se nelepí, bábovka je hotová.
- Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Pak ji vyklopíme a poprášíme moučkovým cukrem. Přímo před podáváním můžeme nazdobit například šlehačkou dle chuti.
Recepty na olejovou bábovku se liší jen velmi málo a spíše v detailech. Některé postupy uvádí suroviny v hrnkové formě a jiné klasicky na váhu, jak to máme uvedeno v tomto receptu. Také se rozchází v počtu vajec, která je potřeba zašlehat. Když však použijete 5 vajec, jak je uvedeno v našem receptu, bábovka bude velmi vláčná a nadýchaná, určitě nebudete litovat! Velice doporučuji vyzkoušet a připomenout si její chuť, protože olejová bábovka má výhodu, že nikdy není suchá. Když by se sníh nepovedl, úplně to nevadí, jelikož některé verze receptu používají i celá vejce, v té chvíli se změní jen to, že bílek a žloutek neoddělujete, ale pracujete s nimi rovnou dohromady.
Pokud si budete chtít bábovku vylepšit či ozvláštnit, není problém do ní přidat kakao či ořechy. Tento recept je na klasickou babiččinu olejovou bábovku s vanilkou. Možností máte zkrátka více a záleží jen na vaší chuti.
Zdroje:
- www.kochbar.de