Lahodná a sladká exotická bábovka s ananasem. Už se vám sbíhají sliny?
Ananas v kuchyni i v bábovce
Díky objeviteli Ameriky, jímž byl Kryštof Kolumbus, můžete do vašeho běžného bábovkového těsta přidat také exotický ananas. Ten má svůj původ ve Střední a Jižní Americe. Odtud se rozšířil do dalších koutů světa. Pro bohatou smetánku se ananas pěstoval ve velkých sklenících. Dnes je ananas součástí běžné nabídky. Konzumovat jej můžete v různé podobě.
Recept na tuto ananasovou bábovku obsahuje ananas v konzervě, nic se ale nestane, pokud se do bábovky rozhodnete zpracovat ananas celý. S uždibováním čerstvého ananasu opatrně! Ananas obsahuje spoustu ovocných kyselin, ze kterých vás může rozbolet žaludek. Nepoděkují vám ani vaše ústa. Za štiplavostí ananasu na jazyku stojí enzym bromelain. V bábovce vám enzym bromelain vadit nebude, jelikož ho spolehlivě zlikviduje teplo.
Jaké ingredience na ananasovou bábovku potřebujete?
Připravte si:
- 1 hrnek změklého másla,
- 1 a půl hrnku krystalového cukru,
- 2 středně velká vejce,
- 2 a půl hrnku polohrubé mouky,
- 1 plechovku ananasu,
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy,
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku,
- 2 čajové lžičky jedlé sody,
- špetku soli.
Na polevu:
- 1 hrnek moučkového cukru,
- 2 polévkové lžíce mléka,
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy.
Jak připravit těsto?
Exotická bábovka je rychle hotová, proto se nenechte ničím zdržovat a předem si rozehřejte troubu na teplotu 170 °C. Předem si vytáhněte také máslo. Nezapomeňte si pečlivě vymazat formu a nakrájejte ananas na malé kousky.
Mouku smíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou a špetkou soli.
Vaječné bílky umíchejte do hladké pěny. Pomoct by vám s tím mohla jejich pokojová teplota. Věděli jste, že bílky v pokojové teplotě umícháte snáz? Do hladké pěny ušlehejte změklé máslo s cukrem. Přidejte žloutky, citrónovou šťávu, klidně i třetinu nálevu z ananasové plechovky.
Tip: Kousky kompotovaného ananasu bábovku hezky zvláční a osvěží.
Do této směsi pomalu zapracujte mouku, přidejte na kostičky nakrájený kompotovaný ananas a na závěr do těsta ručně vmíchejte bílkový sníh.
Bábovku pečte 50 minut. Po vyndání z trouby ji polijte polevou. Tu připravíte smícháním moučkového cukru s mlékem a citrónovou šťávou. Exotická ananasová bábovka si získá srdce všech, kteří milují osvěžující chutě. Ananasová bábovka je rychlá, chutná a výjimečná. Díky tomu se možná dostane na seznam vašich pravidelných receptů. Přejeme dobrou chuť!
Zdroje: