Zázrak jménem makadamové ořechy a vše, co o nich potřebujete vědět
Původ makadamových ořechů
Počátky konzumace makadamových ořechů datujeme až k původním obyvatelům Austrálie, kteří ořechy využívali jako výživný zdroj energie. Dnes ale hlavní pěstitele makadamů najdeme spíše v tropických a subtropických oblastech, jako je Havaj, Jižní Afrika a Kalifornie.
Samotný strom makadamie dorůstá výšky až 12 metrů. Jeho plody jsou chráněny tvrdou skořápkou a jejich chuť a texturu jim dodává vysoký obsah oleje, který je i díky skořápce zachován ve vysoké míře.
Nutriční hodnota makadamových ořechů
Hledáte-li nutričně hodnotnou potravinu, objevili jste právě poklad. Makadamové ořechy obsahují zdravé tuky, vlákninu, bílkoviny, vitaminy i minerály:
- Zdravé tuky: Jsou bohaté na mononenasycené tuky, tedy zdravé tuky podporující zdraví srdce.
- Vláknina: Jedna porce makadamových ořechů obsahuje přibližně 2 gramy vlákniny podporující trávení.
- Minerály: Mimo jiné v nich najdeme vysoký podíl hořčíku, mědi, fosforu a manganu. Tyto minerály jsou důležité pro zdraví kostí, nervový systém a imunitu.
- Vitaminy: Jsou bohaté na vitamín B1 (thiamin), který je důležitý pro energii a správnou funkci nervového systému, a na vitamin E, antioxidant chránící buňky.
Zdravotní přínosy makadamových ořechů
Makadamové ořechy mají celou řadu pozitivních účinků na zdraví. Mezi nejčastěji uváděné benefity patří:
- Podpora zdraví srdce
- Antioxidační vlastnosti
- Podpora hubnutí
- Zdraví mozku a nervového systému
Jak zařadit makadamové ořechy do jídelníčku?
Makadamové ořechy se dají konzumovat syrové, pražené nebo jako součást různých pokrmů. Jsou oblíbenou ingrediencí do dezertů, salátů, smoothie nebo jako součást ořechových směsí. Při jejich zařazení do jídelníčku však pamatujte na to, že jsou velmi kalorické, takže je nejlepší konzumovat je v menších dávkách.
- Ořechové máslo: Makadamové máslo je jemné a chutné, ideální jako pomazánka nebo přísada do smoothies.
- Saláty: Chcete-li vašemu salátu dodat křupavý prvek, přidejte do nich hrstku nasekaných makadamů. A neomluvíme jenom o zeleninových salátech, skvěle se hodí i do těch ovocných.
- Dezerty: Jejich krémová chuť oceníte při přípravě domácích sušenek nebo dortů. Využít je můžete i jako posypku na zmrzlinu.
Možná rizika konzumace
Neexistuje nezdravá potravina, existuje jenom její nezdravé množství. Toto obecné tvrzení, lze ale aplikovat i na zdánlivě opravdu nezávadné a nutričně bohaté potraviny. Konzumace makadamových ořechů je zdravá ale samozřejmě nic se nemá přehánět. Vysoký obsah tuků a kalorií může při nadměrné konzumaci vést k přibírání na váze. Pokud jich ale do svého jídelníčku zařadíte pár denně, nic určitě nezkazíte.