Perfektní rum od Ron Zacapa je Centenario 23y
Před každou ochutnávkou si lahev nejprve pečlivě prohlédnu a zhodnotím svůj první dojem. Ron Zacapa Centenario 23y má velmi jednoduchý, ale elegantní design.
Láhev je poměrně úzká a směrem nahoru se pomalu zužuje. Etikety jsou průhledné a pouze nápisy jsou v kontrastních barvách.
Pokud je ale láhev téměř prázdná, není to tak dobře vidět. Víčko láhve je bohužel z černého plastu, ale nevypadá lacině a korek je nejspíše pravý. Vrcholem, chcete-li to tak nazvat, je lýkový pruh kolem spodní části láhve. V kombinaci s tmavým rumem a zlatým nápisem vypadá velmi přitažlivě. Osobně také považuji nápisy Zacapa za velmi pěkně navržené. Z mého pohledu není vizuálně co vytknout.
Jak 23letá Zacapa voní?
Ve sklenici voní svěží Zacapa 23y opravdu pikantně. Skoro až téměř pálí jemně v nose. Bohužel i po několika minutách "nechání dýchat" je alkohol stále jasně cítit. Taktéž je cítit i dub, karamel a lehce vanilka. Je v něm také jemný sladový podtón s nádechem nedefinovatelné ovocnosti. Ale to je asi tak všechno.
Celkově je vůně nepříliš efektní a poměrně jednoduchá, ale přesto (nebo možná právě proto) mi přijde docela příjemná. Silný alkoholový nádech ji však výrazně kazí.
Mírná sladkost rumu je k dobru
U rumu Ron Zacapa 23y Sistema Solera je okamžitě cítit sladkost, která se však nezdá být moc přehnaná. Vzhledem k tomu, že do něj bylo přidáno odpovídající množství cukru, není to nikterak překvapivé. V chuti se naštěstí ostrý alkoholový tón z vůně vůbec nevyskytuje. Není to zdaleka nejjemnější rum, jaký znám, ale přesto se dá pít čistý. Za tuto cenu bych však očekával poněkud jemnější rum.
Kromě sladkosti je cítit cappuccino, vanilka, hřebíček a poměrně silný karamel. To je doprovázeno několika hořkými tóny, které nejsou rušivé, ale na můj vkus jich mohlo být o něco méně. Celkově však chutě docela dobře ladí a vytvářejí ucelený obraz.
V závěru se vanilka stává příjemně dominantní a zpestřuje chuť, která je z karamelu robustnější. Bohužel to netrvá příliš dlouho. Celý závěr je i tak poměrně krátký. Kromě vanilky se výrazně zintenzivňují i hořké tóny, které v ústech přetrvávají nejdéle. To trochu zhoršuje zážitek.
Bude vám tento rum chutnat?
Pokud jde o celkové hodnocení, jsem trochu rozpolcený. Na jedné straně jsou vůně a jejich souhra docela dobré, ale na druhé straně hořké tóny, nedostatek komplexnosti a trochu příliš ostrý alkohol poněkud kazí celkový dojem. Protože jsem se nemohl rozhodnout mezi 65 a 75 procenty, dávám 70 procent za chuť. Hodnocení už prozrazuje, že je to nadprůměr. Nic víc, ale ani nic míň. Jeho výhodou je jednoduše dobrá image z minulosti.
Současná Zacapa 23y však pro mě nemá nic, co by mě obzvlášť zaujalo a co by mě přimělo ji nějak extra doporučit. Dokonce ani skutečnost, že se vyrábí přímo z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, a ne z melasy jako většina rumů, nemá na chuť výrazný vliv. Kdybych to nevěděl, nevšiml bych si, že melasa není výchozím produktem.
Kolik stojí Zacapa Centenario 23y
Jak již bylo napsáno výše, Zacapa 23y je lepší průměr. Nemůžete s ním nic moc pokazit, ale není ani nijak zvlášť výjimečný. Cena je však poměrně vysoká, v průměru 1 400,- Kč. Částečně kvalitnější rum v ČR seženete i kolem 1 200,- Kč například Mount Gay XO. U Zacapa 23y platíte hodně za image a jméno. Proto si nemyslím, že poměr cena/kvalita je zde opravdu dobrá.
Pokud máte rádi sladké rumy a karamel, můžete si koupit Zacapa 23y naslepo. Myslím, že pravděpodobnost, že se vám vůbec nebude líbit, je opravdu nízká. Je určen pro masový trh, a proto se docela dobře trefí do vkusu většiny lidí. Ani mně sice nepřipadá nijak extra výjimečně dobrý, ale i přesto se moje láhev po roce pomalu blíží ke konci. Nepiju ho zas tak často, ale občas si naliju skleničku.
Každopádně jsem svého nákupu určitě nelitoval. Přesto jsem byl při prvním vyzkoušení lehce zklamaný, protože nedokáže naplnit vysoká očekávání, která vyvolávají dobré recenze od ostatních. Z hlediska chuti je Zacapa 23y nejvíce srovnatelná s Ron Centenario 20y a vzdáleně s Cartavio XO. Ten je však ještě jemnější a mnohem mírnější.
Ron Zacapa 23y (Sistema Solera) nebo obecně značka Zacapa se těší dobré pověsti. To je do značné míry způsobeno starými rumy, jejichž kvalita se s dnešními rumy pravděpodobně již nedá srovnávat. Bohužel jsem ještě neměl to potěšení vypít starou láhev Zacapa 23y.
V dnešní době se jedná o skutečné rarity s odpovídající hodnotou.
Ale protože všichni, kdo znají starou Zacapu, se jednomyslně shodují, že ta nová je trochu horší, něco na tom musí být. Dobrá pověst však přetrvala až do dnešních dnů. Spolu s Botucal Reserva Exclusiva patří k nejprodávanějším v ČR. Stejně jako Botucal je však i Zacapa 23y nyní masovým produktem a je to znát.
Chuť je v naprosto pořádku, ale nic zajímavého. A bohužel se také v Zacapa 23y našel cukr a glycerin. Vyleštěná, sladká chuť pro masový trh je tak vykoupena přísadami.
Bez ohledu na to je cena za to, co je nabízeno, v mých očích příliš vysoká a pravděpodobně také zaplatíte hodně za dobrou láhev a jméno. Zejména nováčci v oblasti rumu si samozřejmě rádi kupují Ron Zacapa 23y Sistema Solera, protože ve velkých obchodech se řídí hodnocením ostatních. Vzhledem k tomu, že je určen pro mainstream, je v podstatě vhodný pro začátečníky, ale stejně jako Botucal je podle mého názoru také dosti přechválený.
Pokud si přečtete recenze, je často popisován velmi bujarým způsobem jako téměř dokonalý. To je velmi přehnané a vytváří to falešná očekávání. Za tyto peníze existují lepší alternativy, zejména pro začátečníky.
Zdroje: