Koření jako lék – kurkuma, skořice a další zázraky přírody

Koření jako lék – kurkuma, skořice a další zázraky přírody

Koření dokáže ochutit jídlo i nápoje, dokáže zahřát i zchladit. Kromě jeho chuťových vlastností bychom ale neměli zapomínat na jeho léčivé účinky. V tomto článku vám proto přinášíme seznam koření, které vám pomohou s mnohými neduhy a zároveň obohatí vaše kulinářské výtvory.

Kurkuma

Kurkuma je známá pro své silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Její hlavní účinnou látkou je kurkumin, který pomáhá bojovat proti zánětům a přispívá ke snížení rizika chronických onemocnění, jako jsou různé druhy srdečních chorob a rakoviny. Kurkumin také podporuje zdraví mozku a pomáhá v prevenci Alzheimerovy choroby. Přidejte špetku kurkumy třeba do vařené rýže pro krásnou žlutou barvu a jemnou chuť.

Zázvor

Zázvor je koření s dlouhou historií v tradiční medicíně. Je známý pro své protizánětlivé a analgetické účinky. Zázvor pomáhá zmírnit nevolnost, podporuje trávení a je oblíbeným pomocníkem při léčbě chřipky a nachlazení. Nejnovější studie také ukazují, že pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšuje kardiovaskulárního zdraví. Přidejte plátky čerstvého zázvoru do horké vody nebo čaje pro osvěžující a léčivý nápoj.

Skořice

Skořice je nejen oblíbeným kořením v kuchyni, ale také významným léčivým prostředkem. Obsahuje totiž látky, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Skořice také pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat citlivost na inzulín. Díky tomu je skvělou volbou pro diabetiky. A aby toho nebylo málo, má také pozitivní vliv na zdraví srdce a mozku. Přidejte skořici do ovesné kaše nebo smoothie pro teplou a kořeněnou chuť. A pokud chcete opravdovou kvalitu, pak je jednoznačnou volbou ceylonská skořice. Oproti klasické skořici je sladší a jemnější, a navíc obsahuje méně nebezpečného toxinu kumarinu.

Hřebíček

Hřebíček je bohatý na antioxidanty a má protizánětlivé, antivirové a antimikrobiální vlastnosti. Obsahuje eugenol, který je účinný proti zánětům a bolestem. Hřebíček vám dokáže pomoci také při zažívacích problémech, jako je nadýmání a nevolnost. V neposlední řadě pak podporuje zdraví ústní dutiny tím, že bojuje proti bakteriím způsobujícím zubní kaz. Přidejte hřebíček do horkého cideru, svařeného vína nebo čaje a vychutnejte si neodolatelný nápoj pro chladné dny.

Pepř

Pepř, ať už černý nebo bílý, je bohatý na látku zvanou piperin, která vyniká svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Piperin také zlepšuje trávení a podporuje vstřebávání živin. Pepř navíc nakopává metabolismus čímž zrychluje spalování kalorií. Díky tomu bude skvělým pomocníkem, pokud se snažíte zhubnout. Čerstvě mletý pepř je skvělý na dochucení téměř jakéhokoliv pokrmu, od salátů po steaky. Je ale třeba mít na mysli, že není pepř jako pepř. S výběrem toho nejlepšího vám pomůže článek o nejlepších pepřích světa.

Bazalka

Bazalka je aromatické koření, které má mnoho léčivých vlastností. Obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, a má také protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Bazalka navíc snižuje stres, podporuje trávení a zlepšuje zdraví srdce. Skvěle se hodí pro období viróz a chřipek, jelikož posiluje imunitu. Bazalku si nejlépe vychutnáte v těstovinových pokrmech, zvláště v kombinaci s rajčaty a sýrem.

Koriandr

Koriandr je koření s antioxidačními, protizánětlivými a antimikrobiálními vlastnostmi. Pomáhá detoxikovat tělo, podporuje trávení a dokáže snižovat hladinu cukru v krvi. Koriandr také podporuje zdraví srdce a má pozitivní vliv na zdraví a vzhled vaší kůže, protože pomáhá bojovat proti akné a dalším kožním problémům. Koriandr nesmí chybět v asijských a mexických pokrmech, jako je asijské stir-fry nebo mexické burrito.

Autor: Komerční článek

Novinky