Cascara - čaj z kávových třešní
Cascara je výraz pro sušené slupky kávových třešní, je to tedy samotný obal vzácného kávového zrna. A má rozhodně co nabídnout! Nápojům z cascary se často říká kávový čaj nebo čajová káva. Cascara je zajímavá svým složením a nižším obsahem kofeinu než samotná káva. Kávové třešně jsou lahodně nasládlé a aromatické. Čaj z kávových třešní skrývá jemné tóny hrušek, šípků a třešní.
Cascaru pro vás vozíme od farmářů z Peru od společnosti PachaMama, která sdružuje zkušené plantážníky, které pro vás ručně sbírají jen ty nejkvalitnější plody. Celá produkce je zcela ekologická. Následuje ruční zpracování takzvanou mokrou metodou a na závěr probíhá pečlivé sušení na slunci. Výsledkem je kvalitní produkt v prvotřídní kvalitě, který si můžete zakoupit jen u nás.
Další informace
- 100 % Arabica Peru Pacha Mama, BIO certifikované
- Direckt trade je více než Fair Trade
- Slupky kávových třesní sušených na slunci, vyráběné již po staletí,
- další zdroj příjmů pro pěstitele kávy
Díky spolupráci s Margot a Walter Knauer a Cooperativa Agraria Cafetalero Idustiral Satinaki, nebo zkráceně CACI SATINAKI, termín pochází z jazyka Ashaninka a znamená něco jako „řeka, která protíná hlubiny hor v džungli“, Vám můžeme nabídnout PachaMama čaj z kávových třesní té nejlepší kvality.PachaMama byl již pro Inky pojmem pro matku zemi.
PachaMama 100% organická Arabica Gourmet Coffee je pěstována asi 50 pěstitely z vesnice Miguel Grau. Patří do oblasti Chanchamayo, jedné z nejlepších oblastí pěstování kávy v Peru.
Zpracování půdy v nadmořské výšce cca 1500 m je složité, ale o to vydatnější je káva. Kávové třešně dozrávají pomaleji, déle zůstávají na keři a rozvíjejí tak více aroma a přirozené sladkosti. Půda je navíc extrémně bohatá na živiny. Ručně se sbírají a zpracovávají pouze zralé bobule červené kávy.
Obsah kofeinu a přírodní antioxidanty
- Obsah kofeinu je obvykle vyšší než u běžné kávy, a dokonce vyšší než u mnoha energetických nápojů, protože kofein se nachází hlavně v dužině kávových třešní. Kromě kofeinu má čaj vysokou koncentraci vitamínu B2 a vitamínu E a je bohatý na antioxidanty.
- Působí stimulačně na metabolismus, zrychluje ho a podporuje přirozené spalování tuků.
- Přirozený zdroj energie bez cukru a dalších přísad.
Příprava
1 až 2 polévkové lžíce/na šálek (250 ml) čaje z kávových třešní zalijte vroucí vodou a nechte 4-6 minut louhovat (obměňujte dle libosti). Tak se vyvíjí chuť a požadované látky (jako kofein, antioxidanty, ...). Šálek kávy si můžete vychutnat teplý nebo studený s kostkami ledu pro energizující osvěžení nebo dochucený zázvorem, skořicí nebo kardamomem. Vhodné také pro French press.
Ekologicky a ekonomicky hodnotné Ekologické pěstování a péče o kávovník zůstávají stejné, pouze se zvyšuje výnos stávajícího kávovníku, protože dužina a slupka kávovníku jsou znovu použity. To zvyšuje ziskovost kávovníku. Ekonomicky máme lepší produktivitu a obrat. Zvyšuje se výnos, zemědělci mají více na živobytí.
Proč je naše káva tak výjimečná?
Odebíráme pouze tu nejlepší vybranou kvalitu z peruánských vysočin. Kávová třešeň se sbírá ručně, zpracovává se „za mokra“ a suší se na slunci. Proces je velmi složitý, ale poskytuje nejlepší kvalitu, protože se používají pouze zralé kávové třešně s plnou chutí.
Pacha Mama je špičkovou organickou kávou z peruánské vysočiny, přímým dovozem do pražíren kávy v Německu za účelem zlepšení finanční situace drobných pěstitelů ve vesnici Miguel Grau.
Aby pěstováním kávy získali solidní obživu, ale zároveň chránili životní prostředí.
Direct Trade“ definujeme podle přísných kritérií: Eliminujeme mezistupně v obchodování. Peníze jsou vypláceny přímo farmářům na základě výkonu, což znamená, že očekáváme vysoce kvalitní kávu (nejvyšší kvalitu odebíráme pouze ze zdravých, dobře udržovaných, přirozeně hnojených rostlin).
Za to platíme výrazně více, než je aktuální tržní cena přímo pěstitelům a umožňujeme jim tak přiměřenou životní úroveň.
Zdroj: PR článek, kofishop.cz