Zvyšte úrodu rajčat pomocí těchto jednoduchých triků

Zvyšte úrodu rajčat pomocí těchto jednoduchých triků
Výnos z jednoho keříku rajčat lze zvýšit relativně jednoduchým způsobem, zajistíte-li mu optimální podmínky pro růst. Existuje několik triků, které růst a plození rajčat podpoří – vyzkoušejte je pro bohatou úrodu.

Schopnost rostlin plodit se odvíjí od toho, v jakých podmínkách jsou pěstovány a jaké péče se jim dostává. Rajčata patří mezi keříkovou zeleninu, jejíž pěstování je poměrně snadné, jelikož roste rychle a plodí po celé léto. Aby byl ovšem výnos z jednotlivých keříků maximální, je dobré se zaměřit na několik přístupů, které jej podporují. Primárně je důležité zajistit rajčatům dostatek slunce, vláhy a živin v půdě. Vše by mělo být ovšem dávkováno optimálně, aby nedocházelo ani ke strádání, ani k přesycení rostlin.

Jak podpořit plození rajčat

Vedle výběru vhodného stanoviště, pravidelné závlahy a také hnojení (zejména v případě, že rajčata pěstujete v květináči na balkóně). Při sázení dávejte pozor, aby měla každá rostlinka dostatek světla a také oxidu uhličitého, dodržujte tedy vhodnou vzdálenost mezi rostlinkami. Výnosu keříků pomáhají také další úkony. Zde jsou ty nejčastěji využívané.

Výběr odrůdy a simulace podmínek

Pokud se zaměřujete na výnos rajčatových keříků, je vhodné pro sázení vybírat takové odrůdy, které jsou v konkrétním oblasti (povětrnostních podmínkách) vysoce plodící. Většina odrůd rajčat preferuje velmi teplé podmínky a hodně slunce, některé z nich jsou však lépe vybaveny pro nižší teploty nebo nedostatek slunce. Kromě odrůdy je možné plození podpořit také simulací a stabilizací vhodných podmínek. Nejčastěji se k tomuto účelu využívá skleník nebo fóliovník.

Většina rajčat
Většina odrůd rajčat preferuje velmi teplé podmínky a hodně slunce | Zdroj: Frankljunior / Depositphotos

Postarejte se rajčatům o teplou půdu

Jednou z klíčových podmínek, které podporují větší výnos rajčat, je vhodná teplota půdy. Chcete-li dosáhnout bohaté úrody, postarejte se o to, aby byla půda, v níž jsou rajčata zasazena, vždy teplá. Sazeničky sázejte do ohřáté půdy a poté ji zasypte mulčem, který bude teplo držet uvnitř. Díky mulči bude navíc půda pomaleji vysychat a držet si živiny.

Ošetřování a opylování

Pro správný růst a plození rajčat je také důležité keříky tvarovat – rostliny mají tendenci se natahovat za sluncem a vyhánět stále nové listy na úkor plodů (rajčata mají tendenci distribuovat živiny do zeleně). Z tohoto důvodu je nutné provádět neustále začišťování – odstraňování zálistků a zkracování stonku, aby se rostliny rozrůstaly spíše do šířky než do výšky. Jelikož jsou rajčata samosprašná, můžete uspíšit vytvoření plodů ručním opylením – v podstatě spočívá v jemném potřásání květy tak, aby se obsažený pyl smísil. Není nutné čekat na opylovače.

Hnojení a sousedé

Dostatečná výživa se rajčatům dodává prostřednictvím hnojiva. To by mělo zajistit optimální a stabilní výživu půdy, optimální je tak hnojivo s obsahem dusíku, fosforu, draslíku, vápníku a síry. Udržení živin v půdě můžete zajistit také vysazením vhodných sousedů, kteří působí symbioticky (obohacují půdu o živiny, které rajčata potřebují). Patří mezi ně rostliny jako jsou luštěniny, salát apod.