Žluté skvrny od potu na oblečení: Dva domácí prostředky zajistí perleťově bílé prádlo

Žluté skvrny od potu na oblečení: Dva domácí prostředky zajistí perleťově bílé prádlo
Dejte sbohem i těm nejodolnějším skvrnám na oblečení. Nemusíte utrácet za drahé odstraňovače skvrn, stačí vám běžné domácí prostředky.

Bílé oblečení je v létě velmi vhodnou variantou, protože odráží světlo a není vám v něm tak horko, jako v tmavých barvách. Bohužel je však zároveň náchylnější na vznik žlutých skvrn od potu, které se velmi těžko odstraňují. Ale s použitím správných domácích prostředků je přece jen možné se jich zbavit a vrátit prádlu jeho původní bělost.

Vsaďte na ocet a jedlou sodu

Redaktoři z německého webu Merkur doporučují zejména dvě naprosto běžné kuchyňské přísady: jedlou sodu a ocet. Ocet pomáhá nejen se žlutým zabarvením, ale odstraňuje také nepříjemný zápach, protože působí antibakteriálně. Stačí skvrnu namočit do octa (ideálně vinného či jablečného), nechat chvíli působit a poté vyprat v pračce jako obvykle. Pokud chcete použít na skvrnu jedlou sodu, tak tkaninu nejprve namočte a následně ji posypte jedlou sodou. Opět nechte chvíli působit a vyperte s ostatním prádlem tak, jak jste zvyklí.

Ocet a jedlou sodu můžete i zkombinovat

Kombinace octa a jedlé sody je velmi účinná i na velmi odolné skvrny od potu. Tato metoda je sice trochu náročnější než ty, které jsme uvedli výše, ale vyplatí se. Ocet totiž pomáhá rozkládat minerály z potu a deodorantů, které skvrny způsobují, a jedlá soda je bělí a čistí.

Skvrn se můžete zbavit několika způsoby. Kromě mýdla, můžete vyzkoušet i ocet a jedlou sodu
Skvrn se můžete zbavit několika způsoby. Kromě mýdla, můžete vyzkoušet i ocet a jedlou sodu | Zdroj: tanya.rozhnovskaya@gmail.com / Depositphotos

Jak na to

Na 30 minut namočte skvrny do neředěného bílého octa. Zatímco se skvrna namáčí, vyrobte si pastu ze ¼ šálku jedlé sody a malého množství vody. Tuto pastu naneste na skvrny a jemně vetřete dovnitř tkaniny. Nechte pastu dalších 30 minut působit a poté vyperte klasicky v pračce.

Do boje můžete povolat i peroxid

Kombinace jedlé sody a peroxidu si poradí i s těmi nejodolnějšími skvrnami. Mary Marlowe Leverette z webu TheSpruce vysvětluje, že tato směs účinně rozkládá a odstraňuje proteiny a tuky, které způsobují žluté skvrny. Smíchejte ¼ šálku jedlé sody, ¼ šálku peroxidu vodíku a ¼ šálku vody. Tuto směs naneste přímo na skvrny. Můžete použít starý zubní kartáček a pastu jemně vetřít do látky. Nechte 30 minut až hodinu působit a poté vyperte v pračce jako obvykle.

Další tipy na odstranění skvrn a jejich předcházení

Oblíbený web o domácnosti MarthaStewart doporučuje také dodržovat následující zásady: 

  • S odstraňováním skvrn neotálejte. Pokud necháte propocené oblečení ležet v koši na prádlo několik dní nebo dokonce týdnů, bude jejich odstranění mnohem obtížnější.
  • Velmi jemné a choulostivé tkaniny a látky určené pouze k chemickému čištění raději odneste do čistírny.
  • Pokud se skvrny nevyperou napoprvé, zkuste ošetření skvrn zopakovat. Pokud vám to čas momentálně nedovoluje, nechte je uschnout na vzduchu, nedávejte je do sušičky. Rychlým sušením se skvrna usazuje, což ztěžuje její odstranění.
  • Vyhněte se používání deodorantů s obsahem hliníku, který může při interakci s potem zanechávat žluté skvrny.