Žloutnutí a usychání okurek už vás trápit nebude, když zavedete jednoduchá opatření

Žloutnutí a usychání okurek už vás trápit nebude, když zavedete jednoduchá opatření
To, že malé okurky žloutnou a na rostlině vysychají, může mít různé příčiny, ale i jednoduchá řešení. Buďte trpěliví, poskytněte rostlinám dostatek živin, pravidelně a dostatečně zalévejte a zajistěte okurkám potřebné opylovače. Přilákejte na zahrádku včelky a radujte se z plodů své práce.

5 příčin žloutnutí okurek a účinná řešení

Když vaše malé okurky na rostlinách vadnou, žloutnou a odumírají, frustrace pochopitelně narůstá. Koneckonců jste do jejich pěstování vložili hodně dřiny, potu a teď možná i slz. Naštěstí lze rostliny před touto nepříjemnou nemocí, případně před důsledky nesprávné péče, mnohdy zachránit. Mívá často přirozené důvody. Pokud je objevíte a provedete opatření, úspěšné sklizni okurek nebude stát nic v cestě.

Jednou z možných příčin problémů s okurkami je to, že rostlina je zkrátka příliš mladá. Musí nejprve vložit energii do růstu, než začne vytvářet okurky, přestože už se mohou objevovat první plody. Ty jsou vyřazeny – odlomte několik prvních okurek, abyste pro rostlinu ušetřili energii. Je-li ještě čerstvě zasazená a mladá, pomůže jednoduše chvíli počkat, až povyroste a zesílí.

Problém nicméně může tkvět i v tom, že rostlina už je silná a nese hodně plodů. Disproporce pak může vést k tomu, že nebude schopna plně vyživovat a rozvíjet okurky. Ty uschnou, aby se zachoval dostatek živin pro okurky, které již na rostlině jsou. Aby tedy dozrálo co nejvíce okurek, je důležité sklízet včas a zajistit, že nové kousky se budou mít kam nastěhovat. Přezrálost a příliš pozdní sklizeň je jedním z nejčastějších důvodů žloutnutí.

Dalším vysvětlením pro odumírání malých plodů je nedostatek živin. Známkou toho bývají také žluté skvrny na listech. Této komplikaci lze účinně čelit kvalitním hnojivem s dostatečným obsahem dusíku a draslíku. Může se jednat buď o kapalné hnojivo, nebo o organické, jako je kompost. Ve druhém případě ovšem trvá déle, než se živiny pro okurky uvolní a zpřístupní. Rostlinný hnůj funguje rychleji. Zelenou barvu okurek podle studií podporuje dostatek dusíku.

Aby rostliny mohly úspěšně plodit, je dále nutné opylení a hnojení větrem či hmyzem. Okurky se liší podle odrůd, ty partenokarpické nesou pouze samičí květy a jsou samosprašné. Jiné odrůdy mají samičí i samčí květy a lze je opylovat ručně. Nedojde-li k opylení, sada plodů zežloutne. Doporučuje se mít na zahradě hodně rostlin přátelských ke včelám, abyste přilákali přirozené opylovače.

Konečně pátou nejčastější příčinou žloutnutí a vysychání okurek bývá nesprávné zavlažování. Okurky vyžadují spoustu vody a je třeba zalévat je pravidelně, jinak dojde ke stresu ze sucha, zejména za horkých letních dnů. Rostlina nesmí vyschnout ani trpět zamokřením, jinak okurky shazuje.

Konzumace zežloutlých okurek

Je bezpečné jíst okurky, které zežloutly? Nedoporučuje se to. V závislosti na příčině žloutnutí nemusí být sice nutně nebezpečné ke konzumaci, ale nejsou ani příliš chutné, takže by vás to zřejmě moc netěšilo. Už nejsou křupavé, naopak bývají často kašovité a hořké. Nejlepší proto bude tyhle kousky nemilosrdně zlikvidovat.