Získání semínek z vlastní cukety je snadné: Buďte ale opatrní, za určitých okolností mohou být jedovaté

Získání semínek z vlastní cukety je snadné: Buďte ale opatrní, za určitých okolností mohou být jedovaté
Otrava cuketou je skutečně možná, nicméně nepravděpodobná. Toxická cuketa totiž chutná natolik hořce, že jí nesníte velké množství. Zadělat na zdravotní potíže si ale můžete.

Pěstování cuket je skvělou příležitostí, jak získat velké množství vlastních plodů. A co víc: uvnitř těchto plodů se nachází semínka, ze kterých můžete vypěstovat další rostliny. I když se nejedná o složitý proces, může být za určitých okolností nebezpečný. Někdy se totiž semena cukety mohou stát toxické. Jak tedy odebrat vlastní semínka a zajistit, že se z nich neotrávíte?

Jedovatá cuketa

Narazit na jedovatou cuketu je poměrně rarita. A sníst ji celou je snad nemožné – je totiž nepříjemně hořká. Cuketa je totiž jedovatá kvůli vysoké hladině cucurbitacinu. Právě tato látka má hořkou chuť – čím více je jí v zelenině obsaženo, tím hořčí má chuť. Proto je vysoce nepravděpodobné, že takovou zeleninu sníte. Obvykle nemusíte mít obavy, ani když použijte výrazné koření, které může do určité míry překrýt onu nepříjemnou chuť. Museli byste sníst velké množství zeleniny, aby se pro vás stala nebezpečnou.

Nejedná se pouze o cuketu

Kromě cukety se může nacházet také v okurkách, dýních nebo třeba melounu. V této zelenině se vyskytuje přirozeně, ale její hodnoty jsou nízké, takže jsou neškodné. Pokud se nechcete otrávit, nejezte cuketu, která je hořká a ani z ní nesbírejte semínka. Dávejte pozor na křížové opylení. Cukety se mohou stát jedovatými v případě, že je pěstujete poblíž záhonu s nejedlými (okrasnými) cuketami.

Jestliže nechcete riskovat otravu, nejezte hořké cukety
Jestliže nechcete riskovat otravu, nejezte hořké cukety | Zdroj: greenoline / Depositphotos

Semínka z vlastní cukety

Pokud se rozhodnete pěstovat semínka z vlastní cukety a chcete mít jistotu, že nejsou jedovatá, máte několik možností, jak se pojistit:

·        Ochutnejte cuketu, ze které chcete sbírat semínka. Pokud chutná hořce, nehodí se konzumaci ani sběru semen.

·        Nepěstujte cuketu v bezprostřední blízkosti okrasných druhů dýní.

·        Nepěstujte cuketu z domácích semínek, které vám někdo daroval. Kupujte si je raději v obchodech, kde je zajištěna bezpečnost.

Sběr vlastních semínek

Pokud máte pocit, že cukety na vaší zahradě jsou bezpečné, můžete začít sbírat semínka z ní. Za tímto účelem je třeba nechat cuketu na rostlině co nejdéle, aby se semena dostatečně vyvinula. Cuketa, která je určena ke sběru semen, musí mít tvrdou slupku. Rozkrojte ji (možná budete muset použít sekáček na maso, protože kuchyňský nůž si neporadí s tak tvrdou slupkou) a pak vydlabejte semínka. Budou obklopená houbovitou masou. Dejte je do nádoby. Zbytek cukety už dejte do kompostu – nepochutnáte si na ní.

Co s vydlabanými semínky

Vydlabaná semínka smíchejte s trochou vody nebo s mokrou částí dužiny a nechte dva dny fermentovat. Poté přilijte do směsi hodně vody. Semínka, která jsou prázdná (a tudíž nepoužitelná) vyplavou na povrch. Ta dobrá klesnou na dno. Opatrně směs slijte. Semínka, která zůstala na dně, ještě propláchněte ve vodě, abyste je zbavili veškeré dužiny. Čistá semena nechte několik dní sušit na suchém a teplém místě. Skladujte v papírovém pytlíku v chladnu a temnu až do použití v příštím roce.