Nasbírejte si před zimou poslední dary přírody
Šípky
Šípkovou růži míjíme u cest, na stráních či při okrajích lesa. Šípky trháme opatrně a nejlépe v rukavicích, abychom se nepopíchali. Plody růže si nasušíme na čaj, přichystáme si z nich marmeládu nebo sirup. Velké množství vitamínu C, jež šípky obsahují, v chladných dnech velmi oceníme.
Trnky
Ne nadarmo se tento keř nazývá po trnech. Trnka nás při sběru svých modrých plodů trochu potrápí, ale odmění se nám léčivými účinky. Syrové trnky jsou trpké, ale po uvaření se jejich chuť krásně zjemní. Báječná jsou trnková povidla. Trnky můžeme také zamrazit nebo usušit na čaj.
Bezinky musíme před konzumací povařit, jinak mohou být mírně toxické.
Bezinky
Černý bez nás obdarovává hned dvakrát. V létě voňavými bílými květy a na podzim černými šťavnatými plody. Bezinky musíme před konzumací povařit, jinak mohou být mírně toxické. Bezinková povidla nebo sirup nám dobře poslouží při nachlazení nebo migréně.
Jitrocel
Na začátku podzimu si ještě můžeme natrhat jitrocelové listy, které hojně rostou v zahradách, na loukách či u polních cest. Snadno si z nich uvaříme jitrocelový sirup proti kašli. Jitrocelové listy si můžeme také nasušit do čajové směsi proti kašli.
Zdroj:
- Autorský text