Zelí v květináči: Doma můžete vypěstovat stejně kvalitní jako na zahradě, pokud se rostlinám budete dostatečně věnovat

Zelí v květináči: Doma můžete vypěstovat stejně kvalitní jako na zahradě, pokud se rostlinám budete dostatečně věnovat
Pro úspěšné pěstování zelí existují tři podmínky, a sice výběr správné odrůdy, výběr správné půdy a zvýšená péče o rostoucí plodinu. Ale nebojte, není to tak složité, jak se zdá. S pomocí našeho návodu si chutné zelí v květináči vypěstujete i vy.

Výběr vhodné odrůdy

Zelí, stejně jako ostatní druhy zeleniny, můžete pěstovat nejen na zahrádce, ale také u sebe doma, například na balkoně. Platí, že abyste vypěstovali zeleninu co nejvyšší kvality, je zapotřebí poohlédnout se po odrůdách, které nepotřebují tolik prostoru, hlavně co se týče kořenů. Poradíme vám s výběrem vhodné odrůdy zelí, abyste si na něm poté pochutnali a měli radost ze své práce.

V případě zelí má výběr odrůdy na růst v květináči vliv ještě větší. Vhodné jsou odrůdy menšího vzrůstu. To však nemění nic na kvalitě. Ačkoli v případě pěstování kedlubny, brokolice a květáku nemusíte hledět na místo, protože se přizpůsobí, tak kapusta a již zmíněné zelí budou kvůli nedostatku místa trpět a nemusejí vyrůst. Odrůdy, z nichž vyrostou velká zelí, jsou naprosto nevhodné, pokud se je rozhodnete pěstovat v květináčích, měly by být pěstovány výhradně na zahradách.

Jakou půdu vybrat

Volba správné půdy je významně důležitá, aby vaše zelí bylo silné, zdravé a vyrostlo do chutného plodu, na kterém si pochutnáte. Výběr správné půdy rozhodně nepodceňte. Aby se zelí dařilo, půda by měla být neutrální až mírně kyselá. V číslech to znamená pH v rozmezí mezi hodnotami 6,5 a 8.

Dalším významným faktorem pro úspěšné pěstování jsou sluneční paprsky. Plantura.garden s námi sdílí své poznatky:

Zelím a kapustám se více daří v případě, že půda je chladnější, není rozpálená. Jedná se totiž o zeleninu, které se daří v chladnějším podnebí. Nejlepší místo na umístění je tak polostinné místo na balkoně.

Zároveň uvádí, že z tohoto důvodu je naprosto nevhodné rostlinu vystavovat přímému kontaktu se slunečními paprsky.

Zelí by ale mělo být chráněno i před silným větrem

dodávají odborníci z Plantura.garden.

Věnujte zelí speciální péči

Zasadit zelí, jednou za čas ho přijít zalít a čekat, že se zázračně změní v něco poživatelného, je naprostý nesmysl. Když se rozhodnete pěstovat zelí na balkoně či uvnitř, musíte si uvědomit, že déšť stačit nebude. Musíte se o dostatečnou vláhu postarat vy sami. Jak to ale udělat, jak zalévat a jak dodat zelí živiny?

Potřebujete vytvořit ideální zálivku a také nezapomínat na hnojení. Kolik vody je tak akorát? To záleží na teplotě hlíny a také na teplotě okolí. Hlína by totiž měla být stále vlhká. Při vyšších teplotách na balkoně či v pokoji to skončí tak, že zelí budete zalévat několikrát denně.

Hlína by měla být vždy vlhká, ale v žádném případě mokrá. Nepřelévejte zelí, když to není zapotřebí. Když hlína začne být podmáčená, zelí s největší pravděpodobností uhnije a zahyne.

Další na řadě je hnojení. Používejte buď organická nebo minerální hnojiva. První hnojení byste měli udělat hned po výsadbě zelí, a následně opět hnojit každých 14-21 dní. Až se bude blížit sklizeň, přestaňte hnojit. Ideální doba je měsíc a půl (šest týdnů) před sklizní.

Zdroje článku: