Zbavte se plísně v domácnosti. Pomůže vám mechanické odstranění

Zbavte se plísně v domácnosti. Pomůže vám mechanické odstranění
Pokud se vám doma objeví plíseň na stěnách nebo nábytku, je vhodné se jí okamžitě zbavit, jelikož dlouhodobé vystavení jejím sporům může vést k závažným zdravotním problémům. Zde je pár rad, jak na to.

Kontinuálně zvýšená vlhkost vzduchu nebo jednorázové zatečení do konstrukcí z venkovního odvodu dešťové vody mohou mít za následek vznik plesnivých míst, které se v případě ponechání svému osudu budou dále rozšiřovat a může způsobit závažné chronické zdravotní problémy, jako jsou alergie nebo astma. Plíseň je tvořena mikroorganismy, které se neustále množí, jsou-li jim poskytnuty vhodné podmínky, jako je správná teplota a také přítomnost kyslíku a organických látek. Plísně se mohou rozvinout prakticky kdekoliv v bytě, většinou na ně ovšem narážíme na místech, kde kondenzuje vlhkost, je výrazně omezen přístup ke světlu a je tendence k narůstání teploty. Typicky se tak objevuje v rozích místnosti, za nábytkem nebo v blízkosti kritických konstrukcí, jako jsou výplně stavebních otvorů (zvláště, pokud nebyly správně provedeny). Plísně není jednoduché se zbavit, existuje však několik velmi účinných řešení, které obvykle navazují na mechanické odstranění.

Jak se zbavit plísně v domácnosti

Pokud se plíseň objeví jako důsledek jednorázového zatečení do obvodových nebo vnitřních svislých konstrukcí, pravděpodobně si jich hned všimnete, jelikož se začnou rozšiřovat poté, co se objeví zvlhnutá skvrna. Dlouhodobě se vyvíjející plísně za nábytkem však pravděpodobně objevíte až v případě, že se z místa jejich výskytu začne šířit nepříjemný zápach a objeví se u vás nebo dalších členů domácnosti respirační problémy.

Prvním krokem při boji s plísní, ať už se jedná o bílou, černou, nebo zelenou, by mělo být její mechanické odstranění, ještě předtím můžete místo ošetřit přípravkem působícím proti plísni (bez mechanického odstranění bývá jeho účinek pouze krátkodobý). Je důležité si uvědomit, že plíseň se nenachází pouze na povrchu konstrukce, ale je vrostlá i do spodních vrstev, kde není vidět. Zejména u černé plísně je tak nezbytné na její odstranění povolat odbornou firmu, která zajistí její kompletní odstranění a případně také upraví povrch do původního stavu, ideálně za použití materiálů, které minimalizují riziko dalšího rozvoje plísně.

Kondenzujte vlhkost v bytě, aby se vám plíseň nevrátila.

Kondenzujte vlhkost v bytě, aby se vám plíseň nevrátila | Zdroj: Madhourses / Depositphotos

Co dělat, aby se plíseň nevrátila

Důležitou součástí boje s plísní v domácnosti je prevence. Jakmile se plísně jednou zbavíte, je potřeba udržovat v domácnosti takové podmínky, které zajistí, že se znovu neobjeví – ošetření místa dřívějšího výskytu sice sníží toto riziko, ale zpravidla jen v místech, kde se původně nacházela.

Je proto vhodné změnit svůj přistup k používání domácnosti, zejména z hlediska kondenzace vlhkosti. Důležité tak je zejména zajistit pravidelné a časté větrání ve všech místnostech v letních, ale i zimních měsících, díky kterému bude vlhký vzduch neustále odváděn do exteriéru. Velmi důležité je také udržování stále hladiny vlhkosti vzduchu v místnostech se zvýšenou kondenzací, tedy kuchyni a koupelně, kde se doporučuje využívat vždy digestoř/odvětrání. Abyste měli přehled o tom, jaká je vlhkost v bytě, pořiďte si do kritických míst vlhkoměry.