Zbavte se nepříjemných komárů, a to jednou pro vždy: Vyzkoušejte účinné tipy, které může využít opravdu každý

Zbavte se nepříjemných komárů, a to jednou pro vždy: Vyzkoušejte účinné tipy, které může využít opravdu každý
Komáři vám mohou znepříjemnit jakýkoli letní večer, ale s našimi jednoduchými domácími pastmi a radami můžete bojovat proti tomuto otravnému hmyzu snadno a účinně.

Prohledejte svou spíž

Vytvořte si past z kvasnic a cukru. Budete potřebovat plastovou láhev, bílý cukr, kvasnice, vodu a černý hadřík. Odřízněte vršek láhve a ve spodní části smíchejte cukr, kvasnice a teplou vodu. Vložte odříznutý vršek obráceně do láhve, utěsněte páskou a zabalte do černého hadříku. Směs jednou týdně obnovujte.

Na jednoduchou past z ventilátoru budete potřebovat ventilátor a síťku. Připevněte síťku na zadní část ventilátoru. Proud vzduchu komáry vtáhne a zachytí je. Síťku čistěte jednou týdně. Dále odstraňte stojatou vodu z vašeho okolí, aby se komáři zbytečně nemnožili. Pěstujte také rostliny odpuzující komáry. Je to hlavně levandule, eukalyptus a citronela. Komáři jsou nejvíce aktivní za úsvitu a za soumraku, takže buďte v těchto časech opatrní a vyhýbejte se pobytu venku .

Jděte přirozenou cestou

Využijte bakterie Bti. Použijte produkty obsahující Bacillus thuringiensis israelensis (Bti) k zabránění dalšího vývoje larev komárů. Také netopýři jsou přirozenými predátory komárů. Instalujte na své zahradě domečky pro netopýry a sledujte, jak nepříjemní komáři beze stopy zmizí

Ekologické postupy jsou v boji proti komárům opravdu účinné

Jednou z nejjednodušších a zároveň velmi účinných metod je instalace sítěk na okna a dveře. Síťky brání komárům v přístupu do vašeho domu. V tomto případě není vůbec potřeba využití chemických prostředků. Navíc síťky neovlivňují kvalitu vzduchu ve vaší domácnosti.

Opatřete okna síťkami proti nepříjemnému hmyzu
Opatřete okna síťkami proti nepříjemnému hmyzu | Zdroj: Ladanifer / Depositphotos

Na trhu jsou k dispozici také ultrazvukové odpuzovače, které vydávají vysokofrekvenční zvuky, a ty jsou pro komáry velmi nepříjemné. Tyto přístroje jsou bezpečné pro lidi i domácí zvířata. Tuto metodu můžete nakombinovat s jinými ekologickými metodami.

Uvědomte si, že komáři kladou vajíčka do stojaté vody, proto je důležité pravidelně kontrolovat zahradu a odstraňovat jakékoli nádoby nebo místa, kde by se mohla voda hromadit. Výměna vody v ptačích napajedlech a zahradních fontánách by měla být vaší pravidelnou letní činností. 

Upravte si zahradu a využijte přirozené predátory

Udržování pořádku na vaší zahradě může výrazně snížit množství komárů. Pravidelně sekejte trávu a prořezávejte keře, abyste odstranili místa, kde se mohou komáři skrývat. Někteří živočichové, jako jsou například ptáci a vážky, přirozeně redukují populaci komárů. Vytváření přátelského prostředí pro tyto predátory může přispět ke kontrole množství komárů na vaší zahradě. Pamatujte, že důsledná prevence a pravidelná údržba mohou výrazně přispět ke snížení populace těchto nepříjemných návštěvníků ve vašem okolí.