Zbavte se červů v koši na bioodpad jednou provždy

Zbavte se červů v koši na bioodpad jednou provždy
Při třídění biologického odpadu se často můžete setkat s problémem, který představují červi množící v nádobě, ve které jej uchováváte. Zde je par rad, jak se jich zbavit.

Nádoby na bioodpad se u nás začaly vyskytovat zejména v posledních letech a mnoho lidí se tak pustilo do třídění tohoto typu odpadu a následné likvidace šetrnějším způsobem. Velmi častým problémem při skladování biologického odpadu je ovšem výskyt červů, kteří se mohou množit velikou rychlostí a rozpoutat v nádobě na bioodpad hotové peklo. Zbavit se jich nemusí být vůbec jednoduché, zvláště pokud nechcete vytříděný odpad likvidovat do směsného a nádobu neustále dezinfikovat.

Jak se červy do nádoby na bioodpad dostanou

Červy jsou larvy much a do nádoby na bioodpad se dostávají z jejich vajíček. Pokud je nádoba již částečně naplněna, její charakteristický pach přirozeně láká mouchy, jež ji považují za ideální prostředí pro rozmnožování. Stačí v podstatě pouze jediná moucha, která si kontejner pro své potomky vybere, naklást totiž může až tisíc vajíček, které pak přitahují další mouchy. Chcete-li tedy mít svou nádobu na bioodpad trvale bez červů, je potřeba dodržovat několik zásad, jež zajistí, že se v ní nerozmnoží.

Jak zabránit výskytu červů v nádobě na bioodpad

Základním přístupem, který brání výskytu červů v nádobě na bioodpad, je prevence. Pokud se moucha do nádoby vůbec nedostane, je riziko že se v ní objeví červy, opravdu nízké. V případě, že se ovšem i přes všechna preventivní opatření červům do nádoby přece jen podaří dostat, neznamená to, že musíte nutně celou nádobu vyčistit a vydezinfikovat, existuje také několik postupů, jak se jich zbavit, aniž byste odpad znehodnotili.

Prevence výskytu červů v nádobě na bioodpad

Při dodržování preventivních opatření se červy a následně ani mouchy ve vaší domácnosti v hojném počtu neobjeví, jelikož je nebude nic přitahovat. Klíčovým je tak používání dobře uzavíratelných nádob na bioodpad, které nevydávají zápach. Ideální jsou nádoby menší, které rychleji naplníte a budete tak mít tendence je častěji vyprazdňovat, a tedy i dříve, než se v nich začne odpad rozkládat. Velmi důležité je také správně třídit a nemíchat do nádoby bioodpad, který tam nepatří (například maso). Rovněž pomáhá nevystavovat nádobu slunci a používat nějakou odpuzující vůni nebo repelent, který hmyz přirozeně odpudí.

Jednou z možností, jak červi zahubit, je obyčejná sůl.
Jednou z možností, jak červy zahubit, je posypat odpad solí. | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Jak se zbavit červů v nádobě na bioodpad

Pokud se už červy v nádobě na bioodpad usídlily, zbavit se jich můžete hned několika způsoby. Doporučuje se například posypat odpad solí, ideálně hned, jak červy zpozorujete (do mouchy červ doroste za 15 až 30 dnů). Některé zdroje také doporučují prolít odpad vroucí vodou, nebo jej naopak spolu s červy zmrazit. V obou případech by mělo dojít k jejich úhynu. Dalším způsobem je pak použití insekticidů, které však mohou odpad znehodnotit pro další kompostování (to je založené právě na činnosti rozkladného hmyzu a dalších tvorů, které by mohl insekticid rovněž odpudit).