Zavlažování trávníku: Krok ke zdravému a bujnému porostu

Zavlažování trávníku: Krok ke zdravému a bujnému porostu
Správné zavlažování je podstatné pro zdravý a zelený trávník. Pojďme se společně podívat na několik tipů, které vám dopomohou předejít usychajícímu porostu a jeho nevzhlednému zabarvení.

Dehydrovaný trávník a jeho typická nahnědlá barva je noční můra snad každého z nás. V letním období, kdy není porost zavlažován přirozenou cestou, je zapotřebí mu trochu pomoct. Ale pozor, i příliš mnoho vody, jako v případě jiných rostlin, může škodit. Přebytek vody totiž vytlačuje z půdy vzduch, takže trávník nemá dostatek kyslíku a je více náchylné k plísňovým chorobám. Tajemstvím dobře vypadajícího trávníku je tedy hlavně v přiměřené hydrataci po celé vegetační období. Nejlepších výsledků je tedy možné dosáhnout za předpokladu, že bude trávník vydatně, avšak nepříliš často zavlažován.

Známky zasychání aneb kdy je zapotřebí zakročit

Zatímco v některých klimatech, jako je například severní Evropa, není zavlažování nutné, u nás se mu s největší pravděpodobností nevyhnete. Jak ale poznat, že trávník je dehydratovaný? Řiďte se těmito třemi základními indikátory.

  • tráva změní barvu na světle zelenou a následně začíná žloutnout
  • listy se začínají kroutit a scvrkávat
  • stopy zůstávají v trávě delší dobu

Kdy a jak trávník zavlažovat?

Ideální doba pro zavlažování je časně ráno. Tráva a zem ještě není od slunce rozpálená a voda se hned nevypaří, zároveň bude mít voda možnost se celý den vypařovat. Hospodárnější variantou je ovšem zalévání až večer. Zavlažování trávníku večer může ale s sebou přinášet rizikový faktor v podobě vzniku plísní. Voda se nestačí vypařit a může vytvářet úrodnou půdu pro vznik plísní a hub.

Četnost zavlažování

Pokud neprší, je dobré zalít trávník alespoň dvakrát týdně, pokaždé s deseti až patnácti milimetry vody. Jako skvělý pomocník vám bude v tomto případě srážkoměr, který vám přesně řekne, kolik vody na konkrétní místo napršelo. Míru zálivky je také nutné přizpůsobit typu půdy a ujistit se, že ji dokáže vsáknout. Pokud je trávník dlouhodobě bez vody, má to neblahý vliv na kořenový systém. Kořeny se instinktivně snaží získat vodu z povrchu a tím se oslabují a jsou mnohem náchylnější k vysychání.

I díky správnému zavlažování bude váš trávník krásně zelený.
I díky správnému zavlažování bude váš trávník krásně zelený. | Zdroj: mihtiander / Depositphotos

Jak zavlažovací systém správně používat?

Zavlažovací systém představuje pohodlný způsob, jak zajistit dostatek vody nejenom vašemu trávníku. Zavlažovače je možné umístit do země, na stojany anebo hadici napojenou na zavlažovací systém umístit na konkrétní místo na zahradě. Moderní technologie navíc umožní i samozavlažování bez nutnosti lidského faktoru. V klidu si tak můžete odjet třeba na dovolenou s klidným svědomím, že o vaši zahradu bude postaráno a nebude během vaší nepřítomnosti strádat.  

Mějte na paměti, že některá místa trávníku potřebují občas vody nad rámec. Instalací sudu pod dešťový svod si zajistíte dostatečný přísun vody, se kterým můžete tato místa ještě dodatečně ručně zalít. Uvidíte, že váš trávník odmění vaši péči nádherně zeleným porostem.