Zasaďte divokou hortenzii správně – na nevhodném místě se jí dařit nebude

Zasaďte divokou hortenzii správně – na nevhodném místě se jí dařit nebude
Divoce rostoucí hortenzie patří k vytrvale kvetoucím rostlinám a tak není divu, že zdomácněly i v našich zahradách. Řeč je o hortenzii hladké neboli stromkovité, kterou známe pod latinským názvem Hydrangea arborescens. K nejoblíbenějším a nejčastěji se vyskytujícím zahradním odrůdám patří Annabelle, která se pyšní obzvláště velkými, bílými květy, které narozdíl od jiných druhů hortenzií i nádherně voní. Bohatě rostlá hortenzie s četnými květy si však vyžaduje důkladnou péči

Najít správné místo

Správné umístění hortenzií je klíčem k jejímu úspěchu. Hortenzie obecně nemají rády přímé slunce, obzvláště to platí právě u hortenzie divoké. Jejím přirozeným prostředím jsou prořídlé lesy, ve kterých mají dostatek stinného místa, kde jemně pronikají sluneční paprsky. Pokud máme v zahradě stromy můžeme hortenzie vysadit přímo pod ně - rostlina bude mít dostatek slunenčního svitu a zároveň bude chráněna před přímými slunenčími paprsky a spalujícím horkem. Hortenziím se daří ve světlém stínu, ale zároveň bohatost květů závisí na slunci. Nejpříznivěji jim bude v místě, kam v dopoledních hodinách prosvítá slunce a v odpoledních hodinách je stín.

Hortenzie divoké zároveň vyžadují dostatek prostoru, jedině tak mohou dorůst do své plné velikosti. Již na začátku výsadby počítejme s tím, že se hortenzie rozroste do mohutného keře. Pokud sázíme více kusů vedle sebe, dodržujeme mezi nimi značný odstup (minimálně jeden metr). 

Nikdy pro hortenzie nevybírejme místo na přímém slunci. Rostlina by začala velmi rychle uvadat, květy žloutnout a listy by se staly povislými. 

Kvalitní zemina a hnojení

Pokud od hortenzie očekáváme bohatost květů, musíme jí dopřát velmi kvalitní zeminu. Substrát by měl být dobře propustný, bohatý na živiny a mírně kyselý. V případě, že takovou zeminou naše zahrada nedisponuje, musíme ji dodat. Zeminu obohatíme organickými materiály a kompostem. Použijeme mulčovací kůru, kterou dobře rozmístíme okolo rostliny. Ta se totiž postará o regulaci teploty a udrží okolí rostliny v příjemné vlhkosti. 

Dostatečná zálivka

Dostatečná zálivka je jedním z nejdůležitějších aspektů při výstavbě hortenzií. Obzvláště nově zasazená rostlina vyžaduje intenzivní a pravidelnou zálivku. 

Abyste se vyhnuli zažloutlým nebo dohněda zbarveným květům a zvlněným listům, udržujte půdu neustále vlhkou, ovšem nepřemokřenou.

Během horkých letních dnů a nízkých srážek vyžaduje rostlina pravidelnou zálivku. zemina v okolí rostliny by se měla udržovat stále vlhká, což můžeme docílit např. automatickým systémem zavlažování. Pokud vaše zahrada samozavlažování nemá, je třeba zajistit alespoň jednou denně dostatečnou zálivku.

Zálivka je vždy pro rostliny velmi důležitá
Zálivka je vždy pro rostliny velmi důležitá | Zdroj: NewAfrica / Depositphotos

Kdy hortenzie sázet

Hortenzie sázíme v bezmrazém období. Nejideálnějším obdobím je však na jaře nebo na začátku podzim, dlouho před tím, než přijde studená zima.

Pokud se rozhodneme rostlinu sázet v letních měsících, nejlepší doba pro výsadbu je brzy ráno nebo v pozdějších odpoledních hodinách, abychom je nevystavovaly horkému slunci.

  • před výsadbou rostliny důkladně zalijeme a necháme vodu okapat
  • rostliny sázíme do hlubší jámy, přibližně dvakrát hlubší než je kořenový bal rostliny
  • zeminu obohatíme o organické látky (hnojiva nebo kombinovaná zemina pro hortenzie)
  • povrch prosypeme mulčovací kůrou
  • rostlinu důkladně zalijeme

Prořezávání hortenzií

V zimních měsících je vhodné rostlinu zkrátit důkladným zastřihnutím na výšku přibližně 30 cm. Rázného řezu se neobávejme, rostlina nabere více síly a v sezóně se nám odmění bohatostí květů. Prořezávání podporuje více nových stonků, což znamená i více květů. Odumřelé nebo poškozené stonky odřezáváme průběžně, dle potřeby. Naopak, pokud rostlinu zastřihávat nebudeme, květy budou chudší a celkově řidší a drobnější.