Září je čas, kdy by se měla sklidit červená řepa vhodná pro zimní uskladnění

Září je čas, kdy by se měla sklidit červená řepa vhodná pro zimní uskladnění
Červená řepa je velmi oblíbenou potravinou našich domácností. Do české kuchyně patří už od pradávna a to hlavně pro dobrou skladovatelnost, bezproblémové pěstování a pro obsah zdraví prospěšných látek. Konzumovat se dá syrová, vařená, pečená, dušená nebo nakládaná.

Červená řepa je původem sice ze Středomoří a ze severní části Afriky, ale bez problémů se dá pěstovat i u nás s tím, že se musí sklidit před příchodem prvních mrazíků. Většinou se dá sklízet už od července, ale pokud jde o pěstování řepy na uskladnění, její čas přichází až v září. V dávné historii však byla využívána nejen v kuchyni, ale také v lidovém léčitelství. Podzemní část rostliny, která se konzumuje, obsahuje mnoho vitaminů, minerálů, vlákniny a další prospěšné látky jako karotenoidy nebo lutein.

červená řepa v pokrmu
červená řepa v pokrmu | Zdroj: RitaE / pixabay.com

V dobré kvalitě lze červenou řepu kupovat i v obchodě, vždy lepší syrovou, než předvařenou.

I začátečníci v pěstování zeleniny však nemají problém získat i z malého záhonu štědrou úrodu. Listy (které jsou také jedlé, ale nevydrží dlouho čerstvé) se mají od samotné řepy oddělit vykroucením. Nestříhají se a neořezávají. Podzemní část by se z půdy měla vyjmout šetrně, aby se nepoškodila.

Listy se mohou dát do kompostu a čerstvě sklizené je lze přidat i do zeleninových salátů s octem a olejem. Čerstvé listy lze dokonce zpracovat podobně jako špenát.

Řepa určená ke skladování

Ideální jsou takové kusy, které jsou dobře narostlé (do průměru 6 až 7 cm, větší už by mohly být dřevnaté), nepoškozené, s hladkým povrchem. Jednotlivé řepy by mezi sebou měly mít prostor. Ideální je, pokud se posadí do písku nebo do pilin.

Na skladování je ideální sklep, kde se teplota dlouhodobě drží mírně nad nulou a vlhkost je 80 až 90 %. Řepu je dobré občas kontrolovat a ideální je, zkonzumovat ji během tří až čtyř měsíců, kdy je v nejlepší kvalitě.

Zamrazení

Poškozené kusy lze zamrazit a později je využít k přípravě různých pokrmů. Řepa má tendenci po rozmrazení „houbovatět“, proto se doporučuje ji před zamrazením krátce blanšírovat. Před zamrazením se většinou pokrájí na plátky nebo kousky. Pro zamrazení jsou vhodné sáčky na zip.

polévka
polévka | Zdroj: ersler / Depositphotos

Další zpracování

Čerstvě sklizená řepa se může využít k oživení zeleninových salátů. Nejlépe si ji vychutnáte nakrájenou na tenké plátky nebo nastrouhanou. Je totiž tvrdší. Výborná je i čerstvá šťáva.

Řepa, která není vhodná pro dlouhé skladování se dá použít k pečení, nejlépe zabalená v alobalu, aby se zkrátila doba přípravy. Jednotlivé kusy stačí umýt, osolit a pokapat před zabalením olejem. I tak příprava trvá podle velikosti řepy 60 až 90 minut při 200 °C. Z upečené řepy jde slupka stáhnout velmi jednoduše.

Při manipulaci je třeba počítat s tím, že zelenina poměrně výrazně a intenzivně dokáže obarvit prsty. Pomohou rukavice nebo očistit prsty citronovou šťávou.

Červenou řepu lze samozřejmě i fermentovat nebo naložit ve sladkokyselém nálevu (musí se předem uvařit).

V kuchyni lze řepu využít třeba do vydatných zimních polévek nebo jako přílohu k masu a existuje nespočet zajímavých receptů. Nakládaná řepa je výborná k rizotu nebo k sýrům.

Zdroje článku: