Zamrazit lze téměř každý druh zeleniny: Existují ale druhy zeleniny, které by se měly mrazáku raději vyhnout

Zamrazit lze téměř každý druh zeleniny: Existují ale druhy zeleniny, které by se měly mrazáku raději vyhnout
Pro každého zahrádkáře je bohatá úroda tou největší poctou. Zeleninu konzumujeme čerstvou, přidáváme ji do různých pokrmů nebo tepelně zpracováváme. Co si však počít s přebytky, které zkonzumovat za sezónu nedokážeme? Zamrazit! Pojďme se podívat na to, jak je to se zamrazováním čerstvé zeleniny.

Zamrazování čerstvé zeleniny

Proč je dobré přebytky zeleniny zamrazit?

Odpověď je velice snadná. Pokud při zamrazování dodržíme správný postup, u zeleniny zůstanou zachovány výživové hodnoty, obsažené vitamíny, vzhled, a dokonce i chuť. Další výhodou je, že při nízkých teplotách se v zelenině nemůžou množit mikroorganismy a bakterie. 

Dodržujte správné postupy u zamrazování zeleniny
Dodržujte správné postupy u zamrazování zeleniny | Zdroj: NewAfrica/ Depositphotos

Jak postupovat při zamrazování?

Co je na tom? Zeleninu dám prostě do sáčku, strčím do mrazáku a mám hotovo. Na zamrazování zeleniny není sice nic složitého, ale až tak jednoduché to zase není. Proto dodržujte pár zásadních kroků.

  • zeleninu dobře umyjeme, očistíme, zbavíme ji jadérek a slupek
  • pokud máme zeleninu umytou a čistou, pustíme se do tzv. blanšírování, díky kterému zbavíme potraviny bakterií
  • po blanšírování je třeba zeleninu řádně vysušit a nechat vychladnout
  • vychladlou zeleninu následně nakrájíme a nandáme ji do igelitových sáčků, které nesmíme zapomenout důkladně uzavřít a vysát z nich přebytečný vzduch
  • pro lepší přehled je dobré sáčky opatřit štítky s názvy a daty

Jak funguje blanšírování?

Blanšírování je technika, při které se zelenina nejdříve prudce ohřeje a následně se rychle zchladí. Díky tomu se zbavíme nejen bakterií, ale zeleninu lze pak lépe zpracovat. Stačí v hrnci přivést vodu k varu, zeleninu vložit do cedníku a na pár vteřin ponořit do vroucí vody. Pak už stačí jen zeleninu rychle propláchnout ve studené vodě.

Ne každá zelenina patří do mrazáku

Existují však druhy zeleniny, kterým se v mrazáku dařit nebude. Jedná se především o listové saláty a čínské zelí. Pozor si ale dávejte také na druhy zeleniny, které mají vysoký obsah vody.

  • rajčata
  • kapusta
  • zelí
  • celer
  • hlávkový salát
  • petržel
  • špenát
  • papriky
  • okurky
  • cibule
  • brambory

Proč není dobré takovou zeleninu dávat do mrazáku?

Odpověď je snadná. Jedná se především o druhy zeleniny s vysokým obsahem vody. Taková zelenina po úplném rozmrazení ztratí nejen tvar, barvu, ale také chuť. Stručně řečeno, z takové zeleniny nám zbyde jen jakási kašovitá hmota bez chuti.

Pokud i přesto nechcete přebytek zeleniny vyhazovat, ze zeleniny s vysokým obsahem vody udělejte třeba pyré, které lze snadno zamrazit. Počítat je však třeba s tím, že chuť nebude stejná jako u čerstvé zeleniny. 

Stejně tak nepatří do mrazáku syrové brambory. Avšak v případě, že ze zmrazených brambor pak plánujete udělat bramborovou kaši nebo třeba bramborové knedlíky, problém by to být neměl.