Zamrazit lze téměř každý druh zeleniny: Existují ale druhy zeleniny, které by se měly mrazáku raději vyhnout
Zamrazování čerstvé zeleniny
Proč je dobré přebytky zeleniny zamrazit?
Odpověď je velice snadná. Pokud při zamrazování dodržíme správný postup, u zeleniny zůstanou zachovány výživové hodnoty, obsažené vitamíny, vzhled, a dokonce i chuť. Další výhodou je, že při nízkých teplotách se v zelenině nemůžou množit mikroorganismy a bakterie.
Jak postupovat při zamrazování?
Co je na tom? Zeleninu dám prostě do sáčku, strčím do mrazáku a mám hotovo. Na zamrazování zeleniny není sice nic složitého, ale až tak jednoduché to zase není. Proto dodržujte pár zásadních kroků.
- zeleninu dobře umyjeme, očistíme, zbavíme ji jadérek a slupek
- pokud máme zeleninu umytou a čistou, pustíme se do tzv. blanšírování, díky kterému zbavíme potraviny bakterií
- po blanšírování je třeba zeleninu řádně vysušit a nechat vychladnout
- vychladlou zeleninu následně nakrájíme a nandáme ji do igelitových sáčků, které nesmíme zapomenout důkladně uzavřít a vysát z nich přebytečný vzduch
- pro lepší přehled je dobré sáčky opatřit štítky s názvy a daty
Jak funguje blanšírování?
Blanšírování je technika, při které se zelenina nejdříve prudce ohřeje a následně se rychle zchladí. Díky tomu se zbavíme nejen bakterií, ale zeleninu lze pak lépe zpracovat. Stačí v hrnci přivést vodu k varu, zeleninu vložit do cedníku a na pár vteřin ponořit do vroucí vody. Pak už stačí jen zeleninu rychle propláchnout ve studené vodě.
Ne každá zelenina patří do mrazáku
Existují však druhy zeleniny, kterým se v mrazáku dařit nebude. Jedná se především o listové saláty a čínské zelí. Pozor si ale dávejte také na druhy zeleniny, které mají vysoký obsah vody.
- rajčata
- kapusta
- zelí
- celer
- hlávkový salát
- petržel
- špenát
- papriky
- okurky
- cibule
- brambory
Proč není dobré takovou zeleninu dávat do mrazáku?
Odpověď je snadná. Jedná se především o druhy zeleniny s vysokým obsahem vody. Taková zelenina po úplném rozmrazení ztratí nejen tvar, barvu, ale také chuť. Stručně řečeno, z takové zeleniny nám zbyde jen jakási kašovitá hmota bez chuti.
Pokud i přesto nechcete přebytek zeleniny vyhazovat, ze zeleniny s vysokým obsahem vody udělejte třeba pyré, které lze snadno zamrazit. Počítat je však třeba s tím, že chuť nebude stejná jako u čerstvé zeleniny.
Stejně tak nepatří do mrazáku syrové brambory. Avšak v případě, že ze zmrazených brambor pak plánujete udělat bramborovou kaši nebo třeba bramborové knedlíky, problém by to být neměl.