Správná zálivka muškátů: Jak zajistit, aby vaše balkonové květiny kvetly v plné kráse

Správná zálivka muškátů: Jak zajistit, aby vaše balkonové květiny kvetly v plné kráse
Muškáty jsou velmi oblíbené krásné rostliny, které se pěstují na balkóně. Jsou pestrobarevné a dají se krásně kombinovat. Doba kvetení vládne od konce jara až do mrazů. Muškáty jsou rostliny, jež milují sluníčko. Potřebují šest až osm hodin slunění. Jinak pokvetou jen poskrovnu a rostlina nebude v dobrém stavu.

Zálivka

Voda je pro muškáty životně důležitá, avšak rozhodující je technika zavlažování. Patří k nejoblíbenějším druhům balkonových květin. Muškáty lze pěstovat poměrně snadno a květy oplývají sytými barvami, pokud je člověk pravidelně přihnojuje. Muškáty by se měly zalévat méně ale zato vydatně.

Jak tedy postupovat?

Muškáty zalévejte pravidelně. Lepší je, pokud muškáty pořádně zalejete, a potom necháte půdu úplně vysušit. Vezměte v potaz také počasí. Zalévejte muškáty podle toho, jak často a jak vydatně prší. Při bouřkách nebo silných průtržích se doporučuje nainstalovat dodatečnou ochranu na muškáty. Pokud je váš balkon zastřešený, nemusíte si dělat starosti.

Zalévejte kořeny, ne listy

Důležité je také zalévat kořeny a nezalévat listy. Zalévání listů totiž může napomáhat plísním a chorobám a také mohou uhnívat. Klíčová je také doba zálivky. Je zapotřebí zalévat muškáty každé ráno nebo každý večer, nikdy nezalévejte je přes polední vedra. Sluníčko společně s kapkami by totiž mohli květiny spálit. I když si muškáty vystačí relativně s malým množstvím vody, aby krásně kvetly, celkově potřebují vody dostatek. Pro představu by to měl být asi necelý litr. Rostliny by se měli zalévat odstátou nebo dešťovou vodou pokojové nebo venkovní teploty. Nedojde tak potom k teplotnímu šoku. Půda pro muškáty by měla být pořád trochu vlhká. Pokud panují vedra, je zapotřebí muškáty udržovat ve vlhké půdě. Rostliny na slunci zálivku rychleji spotřebovávají.

U muškátů se zaměřujte u zalévání na to, že je lepší zalévat přímo kořeny, nikoliv listy
U muškátů se zaměřujte u zalévání na to, že je lepší zalévat přímo kořeny, nikoliv listy | Zdroj: budabar / Depositphotos

Co prospívá dále muškátům?

Dostatečné hnojení

Pokud jsou květy muškátů malé nebo kvete rostlina jenom spoře, může to být způsobeno nedostatkem živin. Nejpozději od poloviny léta by měly být muškáty pravidelně přihnojovány. V tomto období už je zase zemina bohatá na živiny. Pokud rostlinám dopřejete jednou týdně univerzální hnojivo s vodou na zalévání, budou rostliny dostatečně vyživeny potřebnými živinami.

Hnojivo zvolte přímo určené na muškáty nebo hnojivo na květ. Pokud jste zastánci přírodních hnojiv, můžete použít zředěný zákvas ze slepičinců, který je bohatý na dusík. Dále můžete použít droždí, které rozmícháte v deseti litrech vody, přidáte dvě lžíce cukru a necháte několik hodin kvasit. Po malých dávkách zalijete muškáty.

Odstranění uschlých a zvadlých květů

Pěstitelé muškátů si přejí, aby doba jejich kvetení byla co nejdelší. Toho lze dosáhnout tím, že budete pravidelně rostliny lehce zastřihávat a odkvetlé nebo hnědé části rostlin ihned budete odstraňovat. Pokud toto neučiníte, nejen že muškáty nebudou pěkně vypadat, ale také se můžou tvořit zdroje infekce pro škůdce a choroby.

Tak ať máte krásný pestrobarevný balkón s muškáty.

Zdroje článku: