Zalévání rostlin pivem: Alternativní způsob zahradničení, který má své výhody

Zalévání rostlin pivem: Alternativní způsob zahradničení, který má své výhody
Zalévat rostliny pivem se na první pohled může zdát velice bláznivé, opak je však pravdou. Pivo má na rostliny mnoho blahodárných účinků a pro některé zahrádkáře tento způsob zalévání rostlin představuje zajímavou alternativní metodu. Pojďme se podívat na to, jaké jsou výhody a rizika spojená s touto neotřelou metodou.

Živiny z piva působí i na rostliny

Je všeobecně známo, že pivo obsahuje mnoho živin a vitamínů zejména ze skupiny B, které mohou být prospěšné i pro rostliny. Konkrétně se jedná o řadu sacharidů, aminokyselin a minerálů, které podporují růst mikroorganismů v půdě, které jsou pak klíčové pro vývoj samotné rostliny. Obsažené sacharidy v pivu fungují, stejně jako u jiných organismů, jako zdroj energie a aminokyseliny podporují růst rostliny. K celkovému zdraví rostliny pak přispívají minerály, zejména hořčík, draslík a vápník.

Zázračné kvasnice

Kvasnice jsou vlastně živé organismy, které v půdě rozkládají vše organické a tím získávají pro rostliny další živiny. Právě díky kvasnicím se zlepšuje kvalita půdy a tím dochází i k tomu, že rostlina získává více vitamínů, minerálů a aminokyselin. Právě proto jsou samotné kvasnice v zemědělství často používány jako hnojivo. Pomáhají také rostlinám lépe zvládat situace jako je sucho, choroby nebo škůdci.

Pivo zahání nechtěné škůdce

Dalším důvodem, proč mnoho zahradníků používá pivo, je to, že pomáhá proti různým škůdcům, zejména pak slimákům. Slimáky vůně piva doslova přitahuje a nechají se nalákat i do nádoby, která je touto tekutinou naplněna, ve které se následně utopí. Ač je tento způsob vůči slimákům nešetrný, stále je považován za ekologicky šetrnější alternativu k chemickým pesticidům.

Pivo také dobře zahání škůdce, především slimáky, které můžete nalákat pivem v nádobě
Pivo také dobře zahání škůdce, především slimáky, které můžete nalákat pivem v nádobě | Zdroj: Aleksandr_D_Andersen / Depositphotos

Pozor na pivní rizika

Ne vždy je však pivo tou nejlepší alternativou. Přestože má určité výhody, je důležité dávkování piva správně odměřit a načasovat. Alkohol obsažený v pivu je totiž pro rostliny škodlivý, má tendenci půdu a kořeny vysušovat, což následně vede k poničení rostliny. Pokud se i přesto rozhodnete vyzkoušet pivo na svých rostlinách, doporučuje se jej zředit vodou a používat ho jen v malém množství. Dalším rizikem jsou obsažené cukry, které mohou podporovat nežádoucí růst plísní a bakterií, proto je opět dobré vše používat s mírou. Než tedy začnete kropit celou zahradu pivem, proveďte test na jedné rostlině, abyste zjistili, jak na to reaguje.

Zalévání rostlin pivem je tedy spíše alternativní metodou v zahradničení, která přináší řadu pozitiv, zároveň i značná rizika. Minerály, živiny a kvasnice mohou mít opravdu příznivý vliv na rostlinu, pokud však pivo používáme s mírou. Vždy je dobré kombinovat alternativní metody s těmi osvědčenými. Risk je ale zisk, vyzkoušíte tedy pivní zahradničení i vy?

Zdroje článku: