Letní dovolená je radostnou událostí pro vás, ale ne pro vaše balkonové rostliny. Pomozte jim přežít

Letní dovolená je radostnou událostí pro vás, ale ne pro vaše balkonové rostliny. Pomozte jim přežít
Než odjedete na dlouhou a zaslouženou letní dovolenou, postarejte se, aby vaše balkonové i pokojové rostliny měly odpovídající zavlažování. Jinak se po týdnech vrátíte domů a místo svěží zahrádky vás bude čekat moc ošklivý pohled. Řešení jsou přitom jednoduchá a nemusejí být ani drahá.

Před dovolenou zajistěte dostatek vláhy

Pokud jste si na balkoně vytvořili zahrádku, získali jste jistě krásně rozkvetlý kousek prostoru pro své rozjímání, ale společně s ním také starosti navíc. Před odjezdem na dovolenou, zejména jedná-li se o delší záležitost, musíte zkontrolovat nejen počasí v cílové destinaci, nýbrž také místní předpověď. Ne že by byla dokonale spolehlivá, ale přece jen je výhodnější mít nějakou naději, že během následujících dvou týdnů bude vydatně pršet a o rostlinky bude postaráno.

Co když se ale o vaše milované muškáty, jahody či petúnie nelítostně opře žhnoucí slunce? Rostliny po dvou dnech odkvetou. To je lepší neriskovat a zavést preventivní opatření – buď přátelskou zalévací výpomoc od sousedů či kamarádů, anebo jeden z následujících osvědčených způsobů zavlažování balkonu.

Umístěte rostliny do polostínu nebo do vany

Do svých balkonových rostlin jste vložili mnoho lásky a péče a určitě chcete, aby ve zdraví přežily horké letní prázdniny i vaši případnou nepřítomnost. Často se obejdou bez zalévání týden nebo dva, pokud ovšem mezitím prší. Uprostřed léta ale může slunce neúprosně svítit na jižně orientované balkony, a tak se i krátký výlet bez zavlažování může stát pro vaši flóru nepřekonatelnou zkouškou. Před cestou proto zařiďte pár nezbytných věcí.

Odřízněte suché části a květy, které zbytečně stojí rostliny drahocennou energii. Umístěte rostliny do polostínu, aby byly vystaveny menšímu přísunu tepla, a těsně před odjezdem vše vydatně zalijte. Rostliny v nádobách můžete eventuálně umístit do bytu a dát do vany, což platí také pro pokojové druhy. Jestliže chtějí být zalévány denně a preferují vlhký substrát, je to skvělá možnost. Vanu naplňte jen do několika cm a na dno položte ručník. Podobným způsobem se dá využít umyvadlo.

Zvažte profesionální systém zavlažování

Možná byste rádi vyzkoušeli něco sofistikovanějšího. Existuje řada způsobů, jak zalévat balkonové rostliny během dovolené, od jednoduchých kutilských projektů až po high-tech řešení. Jedním z nich je prosté skladování vody. Nabízí se mnoho variant vodních nádrží pro balkon či pokojové rostliny. Naplníte nádobu vodou a vložíte do země. Postupně uvolňuje tekutinu. Vlastní prostou nádrž na vodu si snadno vyrobíte ze starých PET lahví. Vyvrtejte do víčka otvor o délce nejméně 4 mm, pak už jen stačí láhev naplnit a zapíchnout dnem vzhůru do země.

Nejsložitější a nejspolehlivější je profesionální zavlažování zahrady, např. prostřednictvím kapkové závlahy. Můžete si koupit levnou sadu, která se v podstatě spojí a připojí k běžnému hadicovému kohoutku. Časovač může zajistit cílené automatické zavlažování tam, kde je to během vaší nepřítomnosti zapotřebí. Časovače vyšší třídy mohou dokonce vycítit, kolik spadlo srážek, a podle toho se přizpůsobit.

Zavlažování s využitím plastové lahve
Zavlažování s využitím plastové lahve | Zdroj: uldis.a.inbox.lv / Depositphotos
Zdroje článku: