Zahradní ráj pro děti nemusí narušit rodinný rozpočet

Zahradní ráj pro děti nemusí narušit rodinný rozpočet
Zahrádky jsou často spojeny se zahradničením, ale na potřeby dětí se občas zapomíná. Přitom bezpečný a zábavný kout na hraní ocení všechny děti různého věku a určitě i jejich kamarádi.

S trochou snahy a kreativity může být vaše zahrádka místem, kde se děti zabaví a také se něco naučí. O zdravotním přínosu pobytu na čerstvém vzduchu není pochyb. Celou řadu dětských atrakci zvládne pro děti vyrobit šikovný tatínek.

Domek na hraní a domek na stromě

domek u jezírka
domek u jezírka | Zdroj: Triocean2011 / Depositphotos

Domek na hraní ocení hlavně děvčátka, která si tak mohou zařídit svou malou domácnost plnou panenek a snů. Malé a bezpečné zázemí poslouží jako herna i v době, kdy není zrovna počasí nakloněné pobytu na zahradě pod širým nebem.

Pro dítě s dobrodružnou povahou není nic kouzelnějšího než dům na stromě. Domek lze dokonce vybudovat i na vyvýšené plošině, pokud není k dispozici vhodný strom. Pro mladé dobrodruhy už samotný výstup do domku představuje velký zážitek a samozřejmě lze vymyslet co nejbezpečnější způsob, jak domek využívat. K nejžádanějším doplňkům patří u odrostlejších dětí lanový most.

Pískoviště pro nejmenší

Pískoviště je základním vybavením dětského koutku. Ideální místo pro pískoviště je v polostínu a v místě, kam je vidět z domu, nejlépe z okna v kuchyni, kde je v domě nejvíce živo. Pro klid by mělo mít pískoviště pevné bočnice a během doby, kdy se nepoužívá, také poklop, aby si v něm neudělaly toaletu kočky ze sousedství.

Je dobré vědět, že hra s pískem je skvělá pro rozvoj hmatových smyslů dítěte a pohyby jako kopání, nabírání písku a dělání báboviček jsou vhodným motorickým tréninkem.

Skluzavka do písku nebo na měkkou podložku

dětská skluzavka
dětská skluzavka | Zdroj: Isantilli / Depositphotos

Skluzavky jsou perfektním způsobem, jak přidat další rozměr na malé zahradní hřiště. Skluzavky jsou testované pro bezpečnost dětí a jsou vyrobené z kvalitních plastových materiálů odolných vůči UV záření. Okolí skluzavky by mělo být pro děti stejně bezpečné, bez tvrdých a ostrých předmětů i bez trnitých keřů.

Tabule větších rozměrů

Pro rozvíjení kreativity formou hry je tabule, která se snadno umístí na zeď nebo na plot, skvělým pomocníkem a děti se u ní umí pobavit dlouhé hodiny. Stačí jim k tomu barevné křídy a houba.

Skákaní panáka děti baví už pár generací

Pro jednoduchou hru lze v zahradě položit barevné nášlapné desky do trávníku, kde nebudou překážet při údržbě trávníku a děti se skákáním zbaví přebytečné energie a posílí svou fyzickou zdatnost.

Úkryt v teepee pro letní pohodu

Teepee vytváří útulnou oblast pro klidné čtení nebo relaxaci, což z něj dělá skvělou alternativu ke standardnímu stanu. Obvykle je vyroben z plátna, poskytuje stín a je také menší než domeček na hraní.

Můžete investovat do hotového produktu nebo si vytvořit své vlastní teepee.

Houpačka nesmí chybět

děvčata na houpačce
děvčata na houpačce | Zdroj: MNStudio / Depositphotos

Houpání je nejen zábavné, ale také rozvíjí smyslový systém, protože se děti musí naučit, jak na houpačce správně sedět a jak se pohybovat, aby udržely houpačku v pohybu bez cizí pomoci. Houpačku lze snadno vyrobit nebo zakoupit už hotovou v provedení odpovídajícímu věku dětí.

Trampolína je hitem současnosti

Pokud vás nenapadá nic zábavného, ​​co byste přidali na dvorek, s trampolínou nikdy neuděláte chybu. Trampolína má mnoho výhod pro děti i dospělé. V tomto případě se vyplatí nakupovat značkové produkty a přečíst si recenze.

Zdroj článku:
  • Autorský text