Zahrada může být krásně zelená i v zimě – díky půdopokryvným rostlinám

Zahrada může být krásně zelená i v zimě – díky půdopokryvným rostlinám
V zimě se může zahrada jevit poněkud jednotvárně, zvláště poté, co napadne sníh nebo je stabilní sychravé počasí. Pohled na ni můžete vylepšit půdopokryvnými rostlinami, které krásně dotváří její barevnost.

Rostliny a dřeviny na zahradě se obecně dělí do dvou skupin, a to na plodící, tedy takové, z nichž získáváme plody, které je možné konzumovat, a pak na okrasné, přičemž některé pěstované druhy a odrůdy ať už se jedná o stromy, keře nebo byliny, plní obě tyto funkce zároveň. Do druhé zmíněné kategorie se vedle okrasných záhonů, kvetoucích či stálezelených keřů a vonných stromů řadí i tzv. půdopokryvné rostliny. Velmi často se jedná o trvalky, jejichž hlavním úkolem na zahradě je zaplnit prostor mezi vzrostlejšími prvky (především okrasnými stromy) a v místech s omezenou přístupností. Půdopokryvné rostliny však mohou plnit hned několik funkcí než jen okrasnou a přináší také řadu výhod pro celkové provedení zahrady a její jednotlivé prvky.

Výhody pěstování půdopokryvných rostlin

Vedle sjednocení ploch na zahradě, které primárně nejsou zamýšleny jako pochůzné, a vytvoření stálezeného prostředí, jež v průběhu roku navíc může hrát různými barvami květů trvalek, přinášejí půdopokryvné rostliny místu, které okupují, také další výhody. Jedná se především o ochranu a izolaci v zimním období, kdy půda nutně výrazně nepromrzá.

Navíc slouží jako přírodní mulč, který pomáhá zadržovat vodu a živiny. Ideální jsou pro místa, kde není možné pěstovat klasický trávník a velmi dobře se hodí na svažité části zahrady, kde podporují soudržnost půdy a odolnost vůči erozi. Jelikož se zpravidla jedná o trvalky, které vytvářejí poměrně husté zelené (nebo kvetoucí) koberce, významně pomáhají v boji proti šíření plevelu, protože v místě, kde se nacházejí, zabraňují jeho růstu a snižují celkově nároky zahrady na údržbu. Půdopokryvné rostliny jsou tak schopné vytvořit zelený koberec, který na rozdíl od trávníku nepotřebuje zvláštní péči.

Jaké půdopokryvné rostliny do zahrady vybrat

Výběr vhodných stálezelených půdopokryvných rostlin by se měl odvíjet především od toho, jakého cíle chcete dosáhnout. Některé druhy jsou jemnější a nekvetou, jiné se v teplejších měsících pokryjí krásnými barevnými kvítky, které lákají opylovače. Mezi ty nejčastěji vyhledávané druhy, které zůstávají velmi pohledné také ve studených zimních měsících, se řadí především barvínek menší s krásnými fialovými květy, mateřídouška, jejíž drobné kvítky vydávají příjemnou citronovou vůni zběhovec plazivý s nádhernými modrými květy a mnoho dalších.

S velkou oblibou pak lidé pěstují také nekvetoucí půdopokryvné rostliny, jejichž hlavním zástupcem je jalovec schopný vytvářet velmi husté zelené křoviny, jež půdy přikryjí a sjednotí. Výběr půdopokryvných rostlin tak tvoří velmi důležitou součást celkového návrhu zahrady, zejména v případě, že v některém jejím místě je potřeba přikrýt příslušenství, které by jinak hyzdilo dojem, jakého se jejím provedením snažíme primárně dosáhnout.