Za poslední měsíc snížilo úrokové sazby u spořicích účtů 5 bank

Za poslední měsíc snížilo úrokové sazby u spořicích účtů 5 bank
Doba výhodných úroků u spořících účtů už je asi nenávratně u konce. Jen během posledního měsíce je snížilo pět tuzemských bank. Vyplatí se nechávat na nich peníze i dál nebo je čas na hledání jiného typu spoření?

Spořící účty jsou zajímavým způsobem konzervativního zhodnocování peněz. Hrozí u nich totiž jen minimální riziko ztráty (vklady jsou pojištěné), často můžete peníze svobodně vkládat i vybírat a řada bank si neklade ani žádné další podmínky (jako třeba nutnost platit kartou nebo používat bankovní aplikaci). Takže pokud máte volné peníze a nevíte, kam s nimi, spořící účet s úrokem okolo 5 až 6 procent může být rychlá a dobrá volba. Ale ne trvale.

Proměna úrokových sazeb

Spořící účty vám dávají velkou svobodu. Tedy pokud nejde o termínovaný spořící účet, kde jsou peníze po předem smluvenou dobu vázané a nemůžete je vybírat. Ale termínované účty zase často mají zajímavější a trvalejší úrok než ty běžné spořící, takže leckomu se mohou také hodně vyplatit. Jenže velkou nevýhodou tohoto typu spoření je, že vám nikdo nezaručí stálý úrok. Banka může úrokovou sazbu změnit ze dne na den. A to i velmi prudce. Což teď mimochodem nemile překvapilo klienty hned pěti tuzemských bank.

Úrok pod 6 procent

Úroky na spořících účtech začaly prudce stoupat během energetické krize a ekonomické krize zapříčiněné raketově rostoucí inflací. Řada lidí přemýšlela, jak peníze ochránit před znehodnocením, a spořící účty, které se z úroků okolo 1 procenta (nebo často i méně) najednou dostaly na 6 procent, byly náhle velmi zajímavou možností. Jenže doba se uklidnila a banky začínají úroky postupně a velmi nenápadně snižovat. Klesají o desetinky procent, ale zato vytrvale. A tak už se během jediného měsíce 5 českých bank dostalo pod 6 procent.

Rozhodnutí ČNB

Je nutné říci, že i úrok nad 5 procent je na spořícím účtu velmi zajímavý. Bohužel, už za krátko to může být 4 procenta, pak 3 procenta... A tomu, že se úroky budou i nadále snižovat, napovídá i aktuální rozhodnutí Rady České národní banky, která zasedala 2. května. Guvernér ČNB Aleš Michl přitom pár dní předtím naznačil, že úrokové sazby vyhlašované ČNB poklesnou – a stalo se to. Snížily se o 0,5 procenta na 5,25 procenta.

I úrok nad 5 procent je na spořícím účtu velmi zajímavý
I úrok nad 5 procent je na spořícím účtu velmi zajímavý | Zdroj: SergeyNivens/ Depositphotos

Kde se ještě vyplatí spořit?

Banky nemusejí v tomto ohledu poslouchat ČNB na slovo. Ale na druhou stranu se jim nebude chtít zbytečně platit peníze klientům, když nemusí. Takže aktuálně existují v ČR jen dvě banky, které na spořících účtech nabízejí úrok nad 6 procent – Trinity Bank (6,08 %) a nová Partners Banka (6,03 %). Ostatní banky nabízejí úrok od 5 do 6 procent a lépe na tom zpravidla nejsou ani jejich termínované účty, kde jsou úroky většinou ještě nižší. Plus je potřeba dávat si pozor na limity – jakmile totiž přesáhnete určitou částku, úrok může spadnout třeba až na 0,1 procenta.

Jak spořit lépe?

Pokud vám vadí, jak si banky pohrávají s úroky a že nemáte jistotu, můžete využít jiné způsoby zhodnocení peněz. Výhodné mohou být podílové fondy nebo investice do akcií, které i při konzervativním a opatrném investování většinou přinášejí vyšší výnosy než současné úrokové sazby u spořících účtů.

Zdroje článku: