Z parapetu přímo do vaší kuchyně: Vypěstujte si vlastní bylinky u vás doma
Připravte si květináče a kvalitní sazenice
Pokud jste se rozhodli vypěstovat si doma své vlastní bylinky, zapomeňte na ty předpěstované, které koupíte v každém větším supermarketu. Tyto rostliny jsou rychle vypěstované a doma vám v květináči dlouho nevydrží, jelikož jsou určené převážně k rychlé spotřebě. Zajeďte do kvalitního květinářství a nakupte vyšší květináče, do kterých se vejde i potřebná drenáž, která zabrání přemokření kořenů. Bylinky mají obvykle rády vlhkou půdu, nesmí však stát ve vodě, jinak dojde k uhnívání jejich kořínků. Do květníku nasypejte zeminu přímo určenou na pěstování bylinek. Vystačíte si i s klasickou univerzální půdou, kterou je však dobré hnojit hnojivem, které je na bylinky určené. Podpoříte tak jejich správný a zdravý růst. Následně si zvolte bylinky, které máte rádi a zasejte je. Zvolit si můžete malou sazeničku nebo pěstování od semínka, které je sice náročnější, ale zato vám přinese mnohem více radosti.
Bylinky mají rády slunné místo
Zasazené byliny umístěte ideálně na parapet, kde mají dostatek přirozeného světla a slunečního záření. Bylinkám dopřejte alespoň šest hodin sluníčka a pravidelnou zálivku. Špatně pak také snášejí velké změny jako je horko – chlad nebo sucho – vlhko, proto se těmto změnám raději předem vyhněte. Lépe se jim bude také dařit ve chvíli, kdy každou bylinku budete pěstovat v samostatném květináči, ne v jednom truhlíku, kde si vzájemně odebírají živiny. Nezapomínejte bylinky pravidelně otrhávat a používat v kuchyni. Jejich čerstvé lístky totiž i z obyčejného jídla dokážou vykouzlit lahodný pokrm.
Bazalka, majoránka a pažitka vás nezklamou!
Téměř všechny běžně používané bylinky v kuchyni dokážete vypěstovat s trochou snahy i v domácím prostředí. Velmi oblíbenou bylinkou, která skvěle dochutí zejména italské a středomořské pokrmy, je bazalka. Bazalka je na pěstování opravdu jednoduchá a zvládnete ji i jako začátečník vypěstovat od samotného semínka. Na péči není náročná ani pažitka, která skvěle ozdobí teplé a studené chody, nebo tymián, který se dobře hodí například k pečenému masu. K sladkým dezertům pak perfektně ladí máta nebo meduňka, ze kterých si můžete také připravit lahodné domácí čaje.
Mít po celý rok po ruce vlastní čerstvé bylinky rozhodně ocení každý kuchař. Přitom je to tak snadné. Pustíte se do jejich pěstování i vy?