Vyžeňte potravinové moly jednou provždy: Odřízněte moly od zdrojů potravy a znepříjemněte jim návrat

Vyžeňte potravinové moly jednou provždy: Odřízněte moly od zdrojů potravy a znepříjemněte jim návrat
Potravinoví moli patří k nejčastějším a současně také nejotravnějším škůdcům, kteří s námi sdílejí domácnost. Stejně jako jejich šatní příbuzní si zdánlivě jen tak poletují, ve skutečnosti nám ale dokážou zlikvidovat celou spíž. 

Poznej svého nepřítele

Mol potravinový, správně zavíječ moučný, je malý motýl s rozpětím křídel okolo 20 mm a délkou až 12 mm. Potkat se s ním můžete kdekoliv na světě a trochu uklidnit váš může fakt, že se s ním lidé potýkali již ve starověku. 

Od mola šatního se liší zavíječ moučný především barvou a velikostí. Mol ničící vaše zásoby potravin je o něco větší a především dvoubarevný. Jednu polovinu těla má bílou, druhou polovinu šedohnědou.

Důvod proč jej nemáme rádi, nespočívá v tom, že by nás snad dokázal bodnout nebo rušit otravným bzučením. Problém potravinového mola spočívá v tom, že nám do potravin klade svá vajíčka. To, že tak učinil, poznáme podle typických bílých pavučinek v mouce, rýži, kakau nebo kdekoliv jinde ve spíži. Pokud takto napadané potraviny objevíte, je na čase jednat. 

1. Zbavte se všech napadených potravin

Prvním krokem musí být nekompromisní vyhození všech napadených potravin. Nepokoušejte se oddělovat zdánlivě nenapadené části, vajíčka jsou už pravděpodobně všude. Důležité je i to, abyste napadené potraviny nevyhazovali do odpadkového koše, který máte doma. Vše musí okamžitě pryč z bytu či domu.

2. Čistit, čistit, čistit

Druhým krokem je pečlivá očista celé skříně nebo spíže. Vajíčka mohou být úplně všude: ve všech spárách, otvorech apod. Pokud bojujete s moly v zimním období, otevřete všechna okna a nechte je pěkně vymrznout. Potom si na ně vezměte naopak fén a horkým vzduchem a zkuste profouknout ona zmíněná nedostupná místa. 

Nepokoušejte se oddělovat zdánlivě nenapadené části, vajíčka jsou už pravděpodobně všude
Nepokoušejte se oddělovat zdánlivě nenapadené části, vajíčka jsou už pravděpodobně všude | Zdroj: vchalup2 / Depositphotos

3. Odřízněte moly od zdrojů potravy

Zbavit se molů je jedna věc, tou druhou je prevence jejich návratu. V první řadě si pořiďte pevně uzavíratelné nádoby, do kterých přesypte suroviny, které mají moli nejraději. Jedná se všeobecně o sypké potraviny od mouky po ovesné vločky. 

4. Znepříjemněte molům návrat

Do skříní s potravinami dejte přírodní odpuzovače molů. Ti nesnáší vůni levandule, hřebíčku nebo bobkového listu. Za nejlepší odpuzovač potravinových molů je pak považováno cedrové dřevo, které je však přece jen trochu hůře dostupné. Naopak větvičku z túje si lez opatřit bez větších problémů a moli z ní také nadšeni nebudou. 

5. Bez pravidelné údržby to nepůjde

Nedílnou součástí snah o definitivní a trvalou likvidaci molů je potom pravidelná údržba vašich skříněk s potravinami. Vytírejte je často, pečlivě a nejlépe octovou vodou, která skříňku dezinfikuje.