Vyvýšené záhonky – tuto zeleninu do nich můžete vysadit v létě

Vyvýšené záhonky – tuto zeleninu do nich můžete vysadit v létě
V letních měsících bývá část úrody zeleniny už sklizena a do záhonků je možné zasít nebo vysadit sazeničky rostlin zeleniny dozrávající na podzim s krátkým obdobím růstu. Standardně se jedná o zeleninu listovou nebo kořenovou.

Péče o zahradu a pěstování zeleniny jsou v podstatě celoroční záležitostí, nejvíce práce má však člověk v létě, kdy některé druhy zeleniny dozrávají a jiné je potřeba sadit. Běžné, ale i vyvýšené záhonky je tak možné využít hned několikrát za rok pro jiné druhy zeleniny – například hrách se sklízí hned zkraje léta a stejně tak některá kořenová zelenina. Místo nich je možné vysadit další plodiny, které začínají růst teprve v horkých letních měsících a dozrávají až na podzim. Jakou zeleninu si k tomuto účelu vybrat?

Výběr zeleniny pro sázení v létě

V letních měsících je v našich podmínkách možné sázet hned několik druhů zeleniny s poměrně krátkou dobou dorůstání a zrání, jejíž plody lze sklízet ještě na podzim. Obecně se jedná o zeleninu, která k dozrávání již nepotřebuje mnoho slunce a nevadí jí chladnější a deštivější počasí. Obecně se jedná o pozdní odrůdy některé brukvovité, kořenové nebo listové zeleniny, ale i u dalších druhů je možné ještě do konce sezóny dosáhnout poměrně slušné úrody. Některé druhy zeleniny jsou přímo určeny k setí během léta, jiné lze zasadit jako druhou fázi jarního setí, je zde však již riziko, že nedosáhnou stejného výnosu jako v první fázi. V létě se navíc zasévá také zelenina, u níž se očekává dozrávání na jaro.

Jarní odrůdy sázené v létě ve druhé fázi

Během letních měsíců je možné vysévat zeleninu, kterou jste již jednou sklidili – ideální jsou k tomu odrůdy, které plodí prakticky nepřetržitě od jara až do září. V červenci můžete naposled sít mrkev, která ještě do konce léta doroste do sladké mladé mrkvičky, špenát, jarní cibulku nebo fazole. Většinu z nich sklidíte v průběhu září. Rychle rostoucí odrůdy najdete také mezi saláty, které je možné vysazovat prakticky od jara a sklízet v průběhu celého léta až do podzimu.

Odrůdy pro setí v létě a sklízení o pozdním podzimu

Do kategorie zeleniny sázené až v létě pro sklizeň ještě v té samé sezóně se řadí především brukvovitá zelenina, jako jsou květák nebo brokolice, ředkev či tuřín, ale dále také třeba kedlubny nebo červená řepa. Tyto druhy zeleniny obvykle dozrávají ještě na podzim, ovšem až v pozdějších měsících – říjnu a listopadu. Do této kategorie patří také některé druhy listové zeleniny – v pozdějším létě je vhodné sázet kapustu a některé druhy fazolí, které sklidíte ještě koncem listopadu.

Ve vyvýšeném záhonu lze pěstovat třeba i česnek nebo cibuli.
Ve vyvýšeném záhonu lze pěstovat třeba i česnek nebo cibuli | Zdroj: huertinadetoni / Depositphotos

Odrůdy seté v létě, které se sklízí na jaro

I na vyvýšených záhonkách můžete pěstovat zeleninu, kterou sklidíte až v brzkých jarních měsících. Do této kategorie patří zelí, cibule a česnek, ale i některé odrůdy hrachu nebo fazolí. Většina druhů zeleniny, které mají zrát zjara, se mohou sít prakticky i v průběhu podzimu. Vyvýšené záhonky tak lze mít oseté prakticky po celý rok a sklízet z nich velké množství různých druhů zeleniny.