Využijte plevel ve svůj prospěch: Když se u vás objeví, přesně víte, jak je vaše půda kvalitní a zda obsahuje dost živin

Využijte plevel ve svůj prospěch: Když se u vás objeví, přesně víte, jak je vaše půda kvalitní a zda obsahuje dost živin
Určité rostliny slouží jako indikátory kvality půdy. Plevel je ideální, protože se snadno množí a vy rychle poznáte, zda je vše v pořádku. Určité rostliny potřebují určité pH a typ půdy. Jaké rostliny se na vaší zahradě objevují? Prozradí vám mnohé.

Jitrocel

Jitrocel, malý plevel s většími listy, jistě všichni poznáme. Když ho najdete na své zahradě ve větším množství a evidentně se mu hodně daří, znamená to, že půda je zhutněná. V tomto typu půdy se daří polním fazolím, takže pokud je chcete začít pěstovat, máte pro ně dokonalé místo. V opačném případě pomůže provzdušnění a kypření pískem.

Jeřáb malý

Nízké rostlinky s chlupatým stonkem a fialovými listy, přičemž okvětní lístky jsou v rozestupu, kdy se navzájem nedotýkají, si lebedí v suché a příliš písčité půdě. Jeřábům tato půda vyhovuje, některé vaše rostliny mohou být jiného názoru.

Pryskyřník

Plazivý plevel s velkým množstvím sytě žlutých květů vás udeří do očí na první pohled. Když se objeví na vaší zahradě, zřejmě půdu přeléváte. Vyhovuje mu půda trpící přemokřením, navíc je to náznak, že je zhutněná.

Smetánka lékařská (pampeliška) a hluchavka

Pampelišku ani hluchavku snad představovat netřeba. Pampeliška je známá především díky tzv. mlíčí, což je bílá tekutina nadměrně vytékající z rostliny při jejím poškození. Hluchavka je kopřiva postrádající žahavé chloupky a má sněhově bílé květy.

Kde rostou tyto dvě rostliny, tam je vhodné pěstovat brambory. Půda, v níž žijí, je totiž bohatá na dusík, což je přesně to, co brambory potřebují.

Tam kde rostou pampelišky, je vhodné pěstovat brambory.
Tam kde rostou pampelišky, je vhodné pěstovat brambory. | Zdroj: qwartm / Depositphotos

Šalvěj luční

Vysoká rostlina s velkou řadou tmavomodrých až fialových květů, kterou je možno zahlédnout na loukách. Jakmile se objeví na vaší zahradě a daří se jí, půda je suchá a vápenitá.

Ptačinec

Ptačinec žabinec je rostlina s malými bílými květy, která je oblíbená především v tradiční čínské medicíně pro svou schopnost rozpouštět hleny a usnadňovat dýchání. Má celou řadu dalších pozitivních vlivů na naše zdraví, a to samé platí i v případě, že nám roste na zahradě. Indikuje zásaditou, na dusík bohatou půdu, což znamená, že půda je dobře hnojená.

Heřmánek

Heřmánek, který poznáme podle jeho vůně, bílých okvětních lístků a listů symetricky rozmístěných po stonku, značí pohromu většiny rostlin na vaší zahradě. Dusíku je v půdě nedostatek, nebo v ní chybí vápník.

Další rostliny, které indikují kvalitu vaší půdy

Existuje mnoho dalších rostlin, které vám prozradí, jak si vaše zahrada vede.

Pokud v půdě chybí dostatek živin, daří se levanduli či sedmikrásce. V takovéto půdě bohatou úrodu očekávat nelze.

Naopak v půdě s dostatkem živin se daří kopřivám, zejména hojně rozšířené kopřivě dvoudomé, a také bezu.

Překyselení půdy vám také odhalí náprstníky, rododendrony i azalky.

Nicméně hlavně při kyselejší půdě je třeba udělat si pH test, který potvrdí, že rostliny na vaší zahrádce opravdu rostou kvůli nepříznivému pH půdy. Proto si vždy zjistěte pH vaší půdy, abyste svým počinem neudělali půdu příliš zásaditou. Existují totiž rostliny, kterým příliš zásaditá půda spíše ubližuje než vyhovuje.

Zdroje článku: