Využijte otravný plevel z vaší zahrady ve svůj prospěch
Hnojivo
Je to trochu klišé. Plevel hubíme, aby neobtěžoval naše rostliny, a pak ho použijeme jako hnojivo? Ano, je to tak! Plevel bere živiny rostlinám pouze ve chvíli, kdy roste v zemi. Po vytrhnutí ze země už nám nemůže nijak škodit. Vytržený plevel stačí rozhodit mezi rostlinky, a to naprosto bez výčitek. Takový plevel už totiž není schopen ve většině případech znovu zakořenit a nemůže dojít ani k vysemenění (pokud jste nenechali semena dozrát). Díky své specifické vůni odpuzuje škůdce, láká žížaly a vytváří tak kyselé prostředí, které je škodlivé pro patogenní houby.
Kompost
Plevel dokáže urychlovat proces kompostování. Nasekaná kopřiva je velmi dobrou doplňkovou složkou do kompostu. Působí v něm totiž jako přirozený aktivátor rozkladných procesů. Nejlepších výsledků dosáhneme, pokud čerstvou nať smícháme s různorodým materiálem v kompostu.
Mulč
Mulčování zajišťuje příznivou regulaci vlhkosti a výměny tepla. Plevel je pro mulčování velmi vhodný, protože se skládá z organických sloučenin, čímž také působí jako organické hnojivo. Mulčování navíc zabraňuje růstu nového plevele kolem rostlin.
Léčivé účinky
Některé druhy plevele mají dokonce léčivé účinky a dokáží hravě nahradit léky z lékáren.
- pampeliška lékařská - působí na trávicí soustavu, podporuje sekreci trávicích šťáv, má příznivý vliv na činnost jater i ledvin, snižuje hladinu krevního cukru
- hluchavka bílá - pomáhá proti kašli, napomáhá vykašlávat hlen
- řebříček obecný - pomáhá mírnit menstruační bolesti
- sedmikráska chudobka - podporuje správnou funkci jater, žlučníku a sleziny, snižuje hladinu krevního cukru, působí protizánětlivě
- kopřiva dvoudomá - zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů, má blahodárný vliv na slinivku, podporuje stavbu tkání, kostí a upevňuje cévy
- jitrocel kopinatý - působí antibakteriálně, podporuje uvolňování hlenů
Gastronomie
I v kuchyni má plevel neomezené možnosti.
- medvědí česnek - pesto z listů můžete použít do různých těstovin i zeleninových polévek, čerstvé listy lze přidat třeba do bramborového salátu, nebo do pomazánek
- kopřiva - tento plevel se přidává zejména do velikonoční nádivky, přidat ho však můžete také do knedlíků, nebo nákypů
- pampeliška - svou chutí připomíná rukolu, takže se hodí především do různých zeleninových salátů, velmi oblíbená se stala také v různých smoothie
Plevel v kosmetice
Je to například vlaštovičník, ze kterého se vyrábí zázračná mast. Při léčně kožních problémů fungují nejlépe právě přírodní produkty. Mast z vlaštovičníku má čistící a antibakteriální účinky. Mimo to také zabraňuje vzniku černých teček a ucpávání pórů. Používá se v případě psoriázy, nebo akné a účinně bojuje s bradavicemi.
Dekorace zdarma
Některé plevele jsou chutné, jiné zase léčivé a některé mohou posloužit jako krásná dekorace. Různě barevná kombinace různých druhů plevele se bude krásně vyjímat v každé váze. Plevel také lze nasušit a vyrobit si sušenou kytici, která vydrží mnoho let.