Využijte léto a naučte své děti tomu správnému chování v lese

Využijte léto a naučte své děti tomu správnému chování v lese
V horkých dnech se doslova nabízí vyrazit si s dětmi na výlet, kde velkou část naplánované trasy představuje chůze nebo jízda na kole po lesních cestách. Je dobré děti už od útlého věku naučit, že v lese jsme jen hosty a měly bychom se podle toho chovat.

Pro dospělé platí jeden zásadní fakt: V různých zemích platí pro pobyt v lese jasně daná pravidla. Pokud tedy plánujete provětrat plíce v zahraničních lesích, seznamte se s omezeními, které jednotlivé země mají. Vášniví houbaři nebo sběrači lesních plodů by měli vědět, jak se k těmto aktivitám staví zákony jiné země. Jako příklad lze zmínit Itálii, kde například sbírání hub bez platné licence na dané území nemusí přinést očekávaný požitek z oblíbené smaženice.

rodina na výletě v lese
rodina na výletě v lese | Zdroj: Vika200581.mail.ru / Depositphotos

Pobyt v lese je především velice zdravý. V tomto prostředí je až o 90 % méně škodlivých mikročástic ve vzduchu. Vaše plíce tedy budou mít svátek. Čerstvý vzduch posiluje imunitní systém, pohled na zeleň je prokazatelně uklidňující a ticho provázené zvuky přírody je balzámem na nervy. Právě proto do lesa nepatří hluk čtyřkolek, křik dětí, hlasitá hudba a jiný hluk.

Chovejte se tiše a ohleduplně

Všechny hlasité zvuky, které nejsou v lese běžné, plaší lesní zvěř a mohou rušit i ostatní návštěvníky lesa. Člověk je v lese na návštěvě a podle toho by se měl chovat.

Pobyt na značených lesních cestách

Chráníte tak cenné životní prostředí mnoha živočichů a rostlin. Na kole je rozumné a praktické se pohybovat pouze po lesních cestách. Pěšky byste měli les prozkoumávat tím nejšetrnějším způsobem, dívat se, kam šlapete, nelámat větve a nekřičet.

Mějte svého psa na vodítku

Psi nesmějí pronásledovat zvěř a plašit ji. Různé země se k tomuto problému staví trochu odlišně, ale pokud vašeho čtyřnohého kamaráda necháte běhat volně po lese, snadno o něj můžete přijít bolestivým a krutým způsobem a nic na světě vám jeho život nevrátí.

pes v lese
pes v lese | Zdroj: Melpomene/ Depositphotos

Chraňte stromy, rostliny a houby

Kácení stromů a řezání větví je zakázáno. Řezání kůry strom zraňuje a činí jej náchylným k patogenům a škůdcům, kteří strom poškozují. Houby a rostliny by se také neměly zbytečně ničit. V lese je citlivý ekosystém a každá rostlina v něm má své místo. Často je i potravou pro zvěř.  

Co si mohu vzít z lesa?

Stále u nás v povědomí převládá předsudek, že lesy jsou všech. Není tomu tak a kromě hub a hrstky lesních plodů by se nemělo z lesů, které mají své majitele, nic odnášet. Houby, které nechcete, neničte. Samozřejmě si můžete odnést také listí, žaludy, mech, šišky, ale vše pouze v malém množství pro osobní dekorativní a řemeslné účely.

Na kole a na koni

Jízda na kole a na koni v lese je povolena pouze po vhodných cestách. Jsou-li vyznačeny cyklistické nebo jezdecké stezky, lze použít pouze tyto. I zde platí různé předpisy v závislosti na zemi, ve které jste.

Nedotýkejte se volně žijících zvířat!

I když by měla být divoká zvířata obzvláště důvěřivá, neměli byste se jich dotýkat. Takové chování, které není v souladu s druhem, by mohlo ukazovat například na nemoci, jako je vzteklina, která je pro člověka nebezpečná. Navíc po dotyku člověka nemusí být mláďata již matkou přijata a zůstanou opuštěná a odsouzená k pomalé smrti.

Nenechávejte nic v lese

Odpadky a zbytky z pikniků by se v lese neměly nechávat. Ty představují velké riziko a ohrožují zvířata i životní prostředí. Vaše děti se to učí ve škole a zkuste je v tomto směru podpořit. Ani na vaší zahradě by se vám nelíbilo, kdyby si z ní někdo dělal smetiště.  

Zákaz kouření, zákaz grilování a rozdělávání ohňů

V tomto ohledu jsou nejen u nás, ale i v okolních zemích jasná pravidla. V oblíbených turistických lokalitách jsou místa, kde se dá rozdělat oheň, ale protože riziko požárů je enormní a škody velké, nelze založit oheň kdekoliv se vám to líbí. V extrémním období sucha jsou pravidla ještě přísnější a je dobré se informovat předem.

Děti se nemusí v lese nudit, ale bezpečí je na prvním místě

Les je místo, které na malé děti působí tajemně a ty větší se mohou něco přiučit. V životním cyklu rostlin a zvířat je mnoho zajímavostí, které dětem můžete předat. Les je také nebezpečný a je dobré je poučit, co dělat. To se nakonec může hodit i dospělým, hlavně proto, že se dnes do lesů vrací živočišné druhy, které už jsme odvykli vídat. Divočáci na lesním paloučku už nemusí být největším překvapením. Do přírody se vrátili vlci a medvědi. Zatímco vlci se drží dál od lidí, medvědi třeba na Slovensku už o sobě dávají vědět.

Zdroje článku: