Vypěstujte si bohatou úrodu. Co musíte zasít už teď, abyste měli zahradu plnou čerstvé zeleniny

Vypěstujte si bohatou úrodu. Co musíte zasít už teď, abyste měli zahradu plnou čerstvé zeleniny
Konec zimy a začátek jara, tedy období února a března, je ideální dobou pro sázení některých semen, které potřebují delší čas na vytvoření sazeničky ještě v podmínkách interiéru. Co všechno byste měli na konci února zasít?
Obsah článku
  1. Které rostlinky se vysévají na přelomu února a března
  2. Jakou zeleninu sít na konci února
  3. Jak rostlinky připravit a skladovat

V průběhu ledna a února, kdy zahrada odpočívá, je vhodné připravovat si vše potřebné na novou sezónu. Zatímco některé plodiny už mohou být zaseté v zemi od podzimu, jiné je potřeba vysazovat až v době, kdy venkovní teplota dosáhne opravdu stabilních hodnot nad nulou (či dokonce 10 °C v závislosti na druhu a citlivosti). Neznamená to ovšem, že byste na konci února již neměli začít se sázením. Prozatím se ovšem vysévají rostliny, které se do země sází až ve formě sazeniček a mohou tak na své přesazení čekat v teple interiéru. Právě tento náskok, který dosáhnete rozpěstováním v teple, vám může zajistit opravdu bohatou úrodu.

Které rostlinky se vysévají na přelomu února a března

Na konci února bývá počasí ještě studené a velmi proměnlivé, vysévají se tak především semínka, z nichž plánujete nachystat sazenice pro pozdější výsadbu ven nebo do skleníku. Nejčastěji se v tomto období sejí rajčata a papriky, nejedná se však o jedné druhy zeleniny (či jiných bylin), kterým tako můžete pomoci k bohaté úrodě. Důležité je připravit rostlinkám takové podmínky, jaké potřebují. Několik tipů, co všechno lze v únoru pěstovat, naleznete také v následujícím videu.

Jakou zeleninu sít na konci února

Mnoho druhů zeleniny vyžaduje k růstu optimální podmínky zahrnující vedle vhodné teploty také dostatek světla. Pokud se chystáte sázet sazeničky ven, můžete si je rozesít již koncem února a nechat je vzejít v interiéru za oknem. Některé druhy však opravdu dorůstají delší dobu a v našich podmínkách jim vhodné prostředí v exteriéru nezajistíme, je proto dobré je ponechat po celou dobu růstu a dozrávání na slunečném místě ve skleníku. Patří mezi ně třeba salátové okurky či lilek, které by měly být sety již na přelomu února a března, aby byly na podzim plody zralé. Stejně tak můžete nechat zasít hrách nebo fazole, a dokonce i pórek, který je možné sít do větších nádob, v nichž bude i dozrávat.

Sazeničky můžete rozesít již koncem února a nechat je vzejít v interiéru za oknem
Sazeničky můžete rozesít již koncem února a nechat je vzejít v interiéru za oknem | Zdroj: pylypchuk.inna / Depositphotos

Jak rostlinky připravit a skladovat

Konec zimy a začátek jara, tedy měsíce mezi únorem a dubnem, je potřeba všechny zaseté plodiny ještě ponechávat v interiéru, ať už se jedná o okno v domácnosti, nebo skleník či zimní zahradu. Setí se v případě přípravy sazeniček provádí do menších nebo vícenásobných květináčů do půdy s velkým množstvím živin, často se používá směs zeminy a kompostu. V místě, kde budou rostlinky klíčit a sazeničky dorůstat, by měl být dostatek světla a je tam třeba udržovat stabilní teplotu – ideálně pohybující se kolem 15 či 20 °C. Sazeničky budou v teplejších měsících přecházet ven právě v takových podmínkách, lépe si tak zvyknou. Než se ovšem budou moci vysadit ven nebo do skleníku, je potřeba je pravidelně zalévat a postupně jim také dodávat živiny, případně je rozsazovat, aby měly v květináčích dostatek prostoru.