Vyleštěte okna bez šmouh snadno a účinně

Vyleštěte okna bez šmouh snadno a účinně
Pokud se u mytí oken pokaždé zlobíte, protože slunce vždycky odhalí nové šmouhy i na čerstvě umytých tabulích, vyzkoušejte některý z následujících tipů. Příště už budou vaše okna zářit čistotou.

Obvyklý přístup k mytí oken je založen na omytí, setření maximálního množství vody a kontinuálního leštění. I navzdory tomuto namáhavému procesu však na okenních tabulích nakonec většinou zůstanou šmouhy, které odhalí až jasný sluneční den. Existuje však několik způsobů, jak se tomuto nepříjemnému výsledku vaší práce vyhnout – pomoci si můžete jednak přípravou, jednak využitím správných či speciálních prostředků. Co tedy dělat, abyste nemuseli okna neustále přemývat a donekonečna leštit?

Jak správně mýt okna, aby byly beze šmouh

Pro dosažení maximálně čistých oken beze šmouh je primárně potřeba dosáhnout vysoké čistoty ještě předtím, než namočíte samotné tabule. Velmi vhodné je také používat takové prostředky, které samy o sobě nezanechávají na povrchu skla stopy (v tomto případě je dobré se vyhýbat přípravkům na bázi mýdla, které sice vytvoří bohatou pěnu, na okně po nich však zůstanou zaschlá rezidua). Zde je pár rad, jak dosáhnout co nejlepších výsledků.

Příprava oken na mytí

Před vlastním mytím okenních tabulí se snažte dosáhnout co největší čistoty v celém prostoru okna. Nejdříve odstraňte veškeré ozdobné tkaniny (záclony, závěsy) a nechte je vyprat. Pokud máte vnitřní stínicí techniku (například žaluzie), zajistěte, aby byly maximálně čisté, než se pustíte do samotných oken. Poté vysajte pavučiny a také špínu, která není vyloženě mastná a bude možné ji tímto způsobem odstranit. Otřete okno i jeho okolí nasucho prachovkou, a to včetně systému na uchycení záclon, klik apod. Poté nahrubo omyjte skla a zevrubněji rámy a okenní parapety. V této fázi je okno připraveno na mytí.

Jak a čím umýt okno

Pro mytí okenních skel je dobré si připravit vlastní přípravek, který minimalizuje přítomnost šmouh na tabulích. K tomuto účelu velmi dobře poslouží směs, jejímž základem je destilovaná voda. Destilovaná voda totiž obsahuje minimum minerálních látek, které mohou způsobovat vznik nevzhledných fleků na okenních tabulích. Jelikož je vhodné vyhýbat se mýdlu, jak bylo uvedeno výše, je potřeba jej v čisticí směsi nahradit buď prostředkem určeným na sklo, nebo využít domácích surovin – nejčastěji se doporučuje vinný ocet. Směs těchto dvou ingrediencí si obvykle velmi dobře poradí s klasickým prachem a mastnotou na oknech. V případě, že se na tabulích nachází obzvláště odolná špína, můžete ji nejdříve ošetřit alkoholem (isopropyl alkoholem), který postupně vyprchá a pomůže vám se šmouh zbavit.

Papírovým utěrkám na doleštění se raději vyhněte.
Papírovým utěrkám na doleštění se raději vyhněte | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Jak na doleštění oken

Kromě vhodného prostředku je pro dobrý výsledek mytí oken důležité také používání správných nástrojů. Ideální je vždy používat stěrku, pomocí které přípravek rovnoměrně z okenní tabule stáhnete. Rozhodně se vyhýbejte papírovým utěrkám a preferujte tkaniny, které se netřepí. Na doleštění můžete použít utěrku z mikrovlákna, její aplikaci stejně jako leštění suchým hadrem nebo novinami ale raději minimalizujte – dodávají tabulím náboj, který přitahuje špínu.