Vyhněte se těmto třem rostlinám, které rozhodně nepatří do vaší ložnice, způsobí víc škody než radosti

Vyhněte se těmto třem rostlinám, které rozhodně nepatří do vaší ložnice, způsobí víc škody než radosti
Ložnice je velmi důležitým pokojem v bytě. Odehrává se tam spánek a kvalita spánku se odráží na celkovém zdraví člověka. Je proto zásadní mít správně vybavenou ložnici.

Vybavení ložnice

Vybavení ložnice je velmi důležité. Neměli byste tam mít zbytečnosti ani uklizené věci připomínající vaše zaměstnání, podnikání nebo studium. Ideálně i bez obrázků, maximálně nějaký pěkný obrázek s přírodou. Televize, počítač a vůbec modré světlo do ložnice nepatří.

Rostliny do ložnice

Zda si pořídíte rostliny do ložnice, je na zvážení každého z vás. Pokud se k tomuto kroku rozhodnete, zvažte druhy rostlin, které se do ložnice hodí. My se zaměříme hlavně na ty rostliny, které se do ložnice rozhodně nehodí.

Rostliny, které do ložnice nepatří

Některé rostliny mohou způsobit bolest hlavy či nevolnost. Jsou to rostliny se silným aroma. Pokud tyto rostliny milujete, umístěte je do obývacího pokoje.

Orchidej

Týká se to například orchidejí. Silné omamné aroma mají například orchideje, které vydávají intenzivní nasládlou vůni.

Orchidej do ložnice rozhodně nepatří.
Orchidej do ložnice rozhodně nepatří | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Jasmín

Stejně tak jasmín oplývá omamnou vůní. Jasmín má poměrně vysoký podíl éterických olejů. Na základě toho vede nedopatřením ke spolknutí částic rostliny k projevům otravy, jako jsou bolesti hlavy, nevolnost nebo zrychlený tep srdce.

Fíkus drobnolistý

Rostliny, které umístíte na parapet v ložnici, nemusí představovat žádné nebezpečí pro zdraví. Může se ale stát, že částečky z rostlin jako je například fíkus drobnolistý mohou způsobovat alergické reakce.

Jakmile se kúra fikusu drobnolistého otevře, vytéká mléčná míza, která obsahuje latex. Proto se doporučuje, aby si lidé, kteří trpí alergií takovouto rostlinu neumisťovali do své ložnice, tvrdí Greiner.

Bolí vás často v ložnici hlava?

Potom dbejte na to, kterými rostlinami se obklopujete v ložnici. Většina pokojových rostlin uvolňuje větší množství oxidu uhličitého než kyslíku právě v noci. Metabolismus se totiž mění vlivem nedostatečného slunečního záření. Některé z rostlin mohou v ložnici způsobovat velké zdravotní komplikace, jak už bolení hlavy, nevolnost nebo zrychlený tep. Orchideje, jasmín a fíkus drobnolistý nemá v ložnici co pohledávat.

Celkově nepatří do ložnice tyto druhy rostlin

Vyhněte se rostlinám, které mají silné aroma a velmi intenzivně voní. Kromě již zmíněných k nim můžeme ještě přidat levanduli nebo lilii. Pokud patříte k lidem trpícím alergiemi, pak buďte při výběru do ložnice velmi opatrní. Je potřeba vybrat jen ty rostliny, které vám žádné alergie nezpůsobují. Dále dbejte na to, aby rostliny, které už máte v ložnici, byly zdravé a neměli žádné onemocnění.

Rostliny vhodné do ložnice

Naopak existují rostliny, které jsou do ložnice vhodné. Jsou to takové rostliny, které pomáhají zmírnit ovzduší od jedovatých látek. Mezi takové rostliny patří například aloe vera, břečťan nebo pavoučí rostlina. Aloe vera čistí vzduch a mírně snižuje vlhkost, břečťan snižuje obsah dusíku a pěkně pročistí vzduch a pavoučí rostlina neutralizuje pachy a filtruje látky, které znečišťují ovzduší.

Zdroje článku: