Vraťte motýlí keř zpátky do formy díky správnému prořezání

Vraťte motýlí keř zpátky do formy díky správnému prořezání
I přesto, že motýlí keř není příliš náročný na péči, ne vždy prospívá. Poradíme vám, jak tento až 4 metry vysoký keř vrátit zpátky do formy. Důležitá je nejenom průběžná péče, ale také jeho správné ostříhání.

Péče o motýlí keř není nijak náročná 

Komule Davidova je obrovským keřem pocházejícím z oblasti dnešní Číny či Japonska. Díky svému vzhledu je u nás znám také pod názvem letní šeřík nebo motýlí keř. Právě s motýli je spojován především v době svého květu. Barevné květy přitahují snad každý druh motýlů. 

Pěstování motýlího keře je poměrně snadné. Stejně jako další keře, i tento asijský není příliš vybíravým. Při dlouhotrvajícím suchu vám bude vděčný za pravidelnou zálivku. Aby květy byly skutečně nádherné tak, jak můžete vidět na obrázcích, nezapomeňte na jeho hnojení. Ideálně hned na jaře s dostatečným množstvím draslíku. Až dechberoucích květů dosáhnete při umístění keře ve slunné oblasti. Právě místa bohatá na slunce jsou pro tento keř nejideálnější. 

Občasné zalití a pravidelné jarní hnojení nejsou vším, co keř potřebuje. Nejdůležitější pro udržení nádherných květů je pravidelné stříhání. To má svá pravidla, která musí být striktně dodržována. Není tak rozhodně radno je podcenit. Kromě správného střihu je důležité vybrat i vhodné časové období. 

Při střihu keř omlaďte a provzdušněte 

Při pořízení komule musíte počítat s tím, že si vezme velké množství prostoru vaší zahrady. Do výšky může vyrůst až tři nebo čtyři metry. Široká je okolo 1,5 metru. Zásadní při stříhání je vyhnout se mrazivému počasí. Mráz keř může ohrozit i několik dnů po ostříhání. Zároveň ale nesmíte prošvihnout dobu, kdy se začnou pupeny nalévat. Právě to je doba vhodná k ostříhání. Ideální čas tedy záleží především na počasí místa, kde je keř vysazen. Obvykle se jedná o druhou polovinu února či začátek března.

To, co je o tomto keři důležité vědět, je způsob jeho kvetení. Květy vždy vyrůstají pouze z mladého nového dřeva, které není starší více než jeden rok. Proto je při stříhání nutné odstřihnout pouze větve starší. A to rovnou u země. Kromě těchto starých větví keři prospějete i odstraněním větví nemocných či poničených. Ty rostlině zbytečně berou energii. Aby byl podpořen růst celého keře a i jeho posilnění, k řezu by ideálně mělo dojít u všech větví. A to o jednu, v některých případech i o dvě třetiny jeho velikosti. Nikdy ovšem neostříhejte všechny pupeny. Vhodné je na každé větvy nechat alespoň dvě patra budoucích květů. Ty zajistí, že i po ostříhání keř bude kvést a také dále růst. 

Při stříhání se snažte keř omladit a provzdušnit. Omlazení docílíte odstraněním všech poničených a starých větviček. Prostříháním bude mít keř dostatek vzduchu a také slunce pronikne na všechna místa.