Vonné muškáty rozzáří vaši zahradu a pohladí vás po duši

Vonné muškáty rozzáří vaši zahradu a pohladí vás po duši
Muškáty k létu patří víc než jakékoliv jiné rostliny. Dokážou rozzářit parapety oken, zpestřit jednolitou zahradu a z terasy učinit místo odpočinku plné barev. Vonné muškáty navíc potěší i další váš smysl.

Každá květina voní. Některé méně, jiné více. Některé mají sytou, pronikavou vůni, k jiné si naopak musíme hodně silně přivonět a sotva ji ucítíme. A podobné je to i u muškátů. Ty potěší zejména naše oko, ale neruší náš žádnou silnou vůní. I proto je má leckdo přímo na oknech, pod pergolou nebo na balkoně. Jsou krásné, plné barev, ale náš nos nedráždí. Pokud ale patříte mezi milovníky letních vůní, můžete vsadit přímo na vonné odrůdy muškátů, které vás jistě nadchnout. A výběr je široký.

Muškát s vůní jehličnanu

Muškátů neboli pelargonií existuje téměř 300 různých druhů. Pokud tedy hledáte ten nejlepší, největší a nejkrásnější muškát na svou zahradu, máte z čeho vybírat. Vonných muškátů ale není až tolik. A v Česku jich ve většině zahradnictví seženete doslova jen pár.  K nejoblíbenějším pak patří muškáty s vůní jehličnanů – jakkoliv to může znít zvláštně. Například muškát Pelargonium Clorindala má ločnaté listy,příjemně voní po cedru a má sytě růžové květy. Velmi podobnou vůni má i muškát Pelargonium Copthorn, který se chlubí růžovými květy s fialovým středem. A například muškát Pelargonium Grandeur vám svou vůní bude připomínat borovici a má i zajímavé keříčkovité vzezření s drobnými růžovofialovými květy.

Muškát s vůní coly

Fakt, že muškát může vonět jako jiná rostlina, se ještě dá pochopit, protože leckteté rostliny nám voní podobně. Ale je možné, aby muškát voněl po limonádě? Ano! Asi stěží uvěříte, že existuje muškát s vůní coca coly. Jeho název je Pelargonium Cola Bottles a chlubí se růžovými kvítky se zajímavou fialovou kresbou a listy v šedo-zeleném odstínu. Jakkoliv to může být zvláštní, při přivonění ucítíte totéž jako když si čichnete k lahvi Coly.

Muškát s vůní pepře

K pepři není radno příliš čichat, protože to odnesete minimálně kýcháním. Nicméně, vůně pepře vůbec není nepříjemná a leckdo ji má rád. Pokud si neumíte představit, jak voní pepřový muškát, tak si můžete pořídit hned několik odrůd – vůni pepře vám nabídnou Pelargonium Royal Oak, Pelargonium Snowflake nebo Pelargonium Joy Lucille. Hodně kořeněnou vůni pak má třeba i Pelargonium Fair Ellen.

Vůně růže

Růže voní jako růže. A je to tak libá vůně, že se používá do parfémů a dalších kosmetických přípravků, případně se z růží vyrábí růžový olej. Ale že by muškát voněl jako růže? Kupodivu ano. Pokud sáhnete po odrůdě Pelargonium Attar of Roses, můžete si vůni růží užívat stejně plnohodnotně jako u těch pravých. Světle fialové kvítky se dokonce v kosmetickém průmyslu používají jakožto náhražka růžových květů při výrobě růžového oleje.

Vůně citrusů

Existují ale třeba i pelargonie, tedy muškáty, s vůní citrusů. To je hodně zajímavá a nečekaná kombinace, ale citrusy jsou svěží a mohou vám v létě dělat příjemné zázemí na zahradě. Pokud po takovém muškátu toužíte, sáhněte po odrůdách jako Pelargonium Citriodorum, Pelargonium Citronella, Pelargonium Gemstone nebo Pelargonium Lemon Rose.