Vlašské ořechy pomrzly, ale příroda nám to vrací a lísky jsou plné chutných oříšků

Vlašské ořechy pomrzly, ale příroda nám to vrací a lísky jsou plné chutných oříšků
Se zářím většinou přichází doba sklizně vlašských ořechů. Ještě mladé, když se dá lehce sloupnout slupka, jsou naprosto neodolatelné. Později, kdy už jemná chuť zmizí, jsou stále nenahraditelnou surovinou pro sladké dobroty a obsahují celou řadu prospěšných látek pro náš organismus.

Letos nám ovšem na většině území ukanula nejedna slza, když jedna noc zničila štědrou nabídku stromů na zahradách už v zárodku. Ale příroda nikdy nevezme vše a tak i letos nám dala za vlašáky alespoň malou náhradu. Lísky se naštěstí do období jarních mrazíků se svými poklady netrefily a protože na mnoha územích byla vláha v ten pravý čas, lísky ušlechtilé i ty divoké, plody rozhodně nešetří. Sice je třeba počítat s červivostí, ale s trochou trpělivosti se dá sklidit štědrá úroda.

lískové  ořechy v čokoládě
lískové ořechy v čokoládě | Zdroj: belchonock / Depositphotos

A proč se namáhat?

Lískové ořechy se samozřejmě dají koupit v každém supermarketu. Hlavními producenty lískových ořechů jsou Turecko, Itálie, Gruzie, Ázerbájdžán, USA, Španělsko, Chile, Francie a Írán. Turecko je největší producent, představuje přibližně 70 % světové produkce. A jsme opět u průmyslového pěstování zaměřeného pouze na velikost produkce.

Kdo chce sklidit zdravé ořechy v bio kvalitě, měl by se spíše zaměřit na vlastní úrodu nebo si najít místo, kde by si lískové oříšky sklidil ve volné přírodě.

Po sklizni je třeba ořechy vybalit z pouzder, vyhodit ty, které jsou napadené červy a oříšky usušit. První sušení lze provést na vzduchu ve skořápce, ale jistější je, ořechy ze skořápek vyloupat.

Pár oříšků každý den

Podobně jako vlašáky, i lískové ořechy jsou potravinou, která pozitivně ovlivňuje naši paměť a soustředění. Je to hlavně dáno obsahem lecitinu. Duševní pohodě a nervovému systému pomáhá i hořčík, vitamín E a niacin.

Popelka našla v oříšcích šaty, ale pro nás smrtelníky oříšky představují i štědrou porci antioxidantů, které jsou považované mimo jiné za prevenci proti rakovině. Oříšky mají vliv i na snižování hladiny cholesterolu a na ochranu dobrého fungování srdce.

Loupané nebo se slupkou?

Slupka na ořechu většině lidí nevadí. Může být zdraví prospěšná, někdo ji považuje za škodlivou. Slupka je mírně nahořklá. Někdo může mít problémy se stravitelností. Na druhou stranu se ve slupce nachází řada prospěšných látek, které se řadí mezi antioxidanty.

Nejsnadnější způsob, jak sundat slupku z ořechů, je vložit oříšky na chvíli do trouby a potom je intenzivně promnout v utěrce. Slupka se sloupne velmi jednoduše.

Jak skladovat lískové ořechy

lískové ořechy
lískové ořechy | Zdroj: krisrobin / Depositphotos

Všechny ořechy jsou náchylné k plísním a protože obsahují tuk, jejich kvalita se může zhoršit i žluknutím tuku vlivem špatného skladování.

Téměř jistě se kvalitně dají ořechy uchovat zamrazením. V dobré kvalitě vydrží i rok. Skladovat jdou i správně vysušené ve vzdušném a tmavém prostoru. Tomu předchází fáze sušení, kdy se ořechy nechají v tenké vrstvě na síťce v místě, kde proudí vzduch, ale neopírá se tam slunce.

Zdroje článku: