Víte, co je babiččin pečený čaj?
Pečený čaj je prakticky složen z upečených kousků ovoce, to ale pro nás není žádná novinka.
Chuť čaje se může lišit podle toho, jaké ovoce do něj přidáte, ale především, jaké množství.
Je vhodné, aby byl pečený čaj z části tvořen kyselým ovocem, které mu dodá zajímavou chuť. Výborná je třeba třešeň nebo jablko. Někdo má ale raději ostřejší chutě, a tak třeba takový angrešt a rybíz určitě také není na škodu. Je zcela na vás, jaké ovoce vám chutná. Pečený čaj můžeme někomu darovat i jako dárek. Každého, kdo má rád čaje, to určitě zahřeje u srdíčka.
Postup
- Očistit, pořádně omýt a na menší kousky nakrájet ovoce, ze kterého budeme čaj připravovat.
- Smíchané ovoce s cukrem, griotkou (rumem), kořením a nakrájeným citronem vložíme do pekáče, který následně poputuje do trouby.
- Směs se v troubě peče zhruba 45 minut při teplotě cca 180 - 200stupňů.
- Upečený čaj poznáme tak, že ovoce pouští šťávu.
- Po vytáhnutí pekáče z trouby lijeme ihned do připravených, umytých a důkladně utřených sklenic (ještě teplé).
- Sklenice asi na 5 minut otočíme víčkem dolů.
Prakticky každý čaj, který si doma takto uvaříme můžeme nazvat buď babiččin nebo třeba švestkový, je to na nás. Dříve ale babičky a prababičky takové čaje skutečně dělaly a asi i díky tomu se tento název převzal do dnešní doby. Popularita pečených čajů zase pomalu stoupá a myslím si, že je to dobře.
Dobré, lehké na přípravu a hlavně.... ZDRAVÉ!
Zdroj:
- autorský text