Které víno prospívá vašemu zdraví: bílé, červené nebo růžové?
Které víno je zdravější – červené nebo bílé?
Vědci zjistili, že je to červené víno, které má příznivý účinek na oslabenou imunitu a lidské zdraví obecně. Na základě výsledků vědeckého výzkumu je červené zdaleka nejzdravější, ale za předpokladu, že se jedná o přírodní víno, a ne o levný práškový nápoj. Pokud jde o zdraví, je nejvhodnější požívat suché červené víno. Obsahuje minimální množství alkoholu a cukru, a co je nejdůležitější, jsou zachovány všechny užitečné vitamíny.
Výhody bílého vína
Nicméně i bílé víno je zase v jiných ohledech zdraví přínosné. Suchá bílá vína (neobsahující více než 12 % alkoholu) se doporučují používat k ochraně krevních cév, srdce, stejně jako při onemocněních žaludku, chudokrevnosti a zhoršené látkové výměně. Pozor, někteří z nás jsou citlivější a je obecně známo, že po bílém víně může pěkně začít pálit žáha.
Výhody růžového vína
Blahodárné vlastnosti růžového vína jsou jakýmsi kompromisem mezi bílým a červeným vínem. Toto víno se bude hodit při problémech se srdcem, žaludkem, onemocněním jater a vysokým tlakem. Draslík a fosfor, které se nacházejí v růžovém víně ve vyšším množství, mají příznivý účinek na nervový systém.
Blahodárné vlastnosti růžového vína jsou jakýmsi kompromisem mezi bílým a červeným vínem.
Víno a těhotenství
A je vhodné během těhotenství pít červené a bílé víno? V tak důležitém období pro ženu a její dítě lékaři doporučují upustit od pití alkoholu, včetně vína. Je třeba si uvědomit, že obrovské množství prospěšných látek obsažených ve víně nelze srovnávat s negativním účinkem alkoholu na plod. Proto neriskujte a od jakéhokoliv alkoholu raději upusťte.
- Autorský text