Vídeňská káva: Recept na kávový nápoj pro domácí pohodu
Ve Vídni se vídeňská káva nazývá einspänner. Její název je odvozen od koňského povozu taženého jedním koněm, který byl běžně k vidění v 19. století. Kočí, který se při dlouhých cestách potřeboval občerstvit a zahřát, držel v jedné ruce otěže a v druhé sklenici kávy. Nejen, že se nápoj přes kopec šlehačky při drkotající jízdě nerozlil, káva si také přes smetanovou vrstvu dlouho udržela svou teplotu.
Na přípravu vídeňské kávy budete potřebovat:
- Dvojité espresso (50–60 ml)
- Horkou vodu 30 ml
- Smetanu ke šlehání
- Cukr
- Skořici nebo čokoládu
Nachystejte si vysokou servírovací sklenici s ouškem. Sklenici si nejprve nahřejte. Připravte si kvalitní espresso a prodlužte jej o 30 ml horké vody. Prodloužené espresso smíchejte s požadovaným množstvím cukru podle vašich preferencí. V posledním kroku kávu pokryjte štědrou vrstvou čerstvě ušlehané a vychlazené smetany. Chcete-li, ozdobte šlehačkový kopec popraškem skořice nebo čokoládovými hoblinkami.
Kávu se šlehačkou nemíchejte. Vychutnejte si pomalé popíjení doušku kávy skrz lahodnou smetanovou vrstvu.
Zdroj: