Vídeňská káva: Kdy a jak tato delikatesa spatřila světlo světa
Tradiční vídeňské kavárny mají jedinečnou nadčasovou atmosféru, až můžete mít pocit, že se zastavil čas. Káva je zde součástí kultury a stala se samozřejmostí každého dne. Dnes pravou vídeňskou kávu ve Vídni najdete pod německým názvem Einspänner. Jak se ale tato káva s pořádnou dávkou šlehačky do Vídně dostala?
Poprvé se vídeňská káva objevila v roce 1683 po vítězství v bitvě u Vídně. Tenkrát jeden z vítězných hrdinů, polský voják a diplomat Jerzy Franciszek Kulczycki obdržel za své zásluhy odměnu v podobě značného množství peněz a majetku. Kromě toho si mohl vybrat cokoliv z majetku nepřátelského tábora. Voják se rozhodl pro pytle naplněné tureckou zrnkovou kávou.
Netrvalo dlouho a Kulczycki si otevřel první kavárnu Dům pod modrou lahví. Zpočátku se do nového podniku lidé příliš nehrnuli, což přimělo majitele kavárny experimentovat.
A tak vznikla první káva obohacena mlékem, a dokonce i medem.
O několik let později se Vídeň stala slavným kavárenským městem a J. F. Kulczycki se stal patronem místních kaváren. Dnes se vídeňská káva připravuje trochu jinak, přesto si zachovala stejný sladký tón, kterému vděčí za svůj úspěch v celém světě.
Zdroje: