Jaký je nejzdravější způsob vaření a konzumace vajec?
Vejce jako superpotravina
Vejce jsou skvělou svačinkou i pro ty, kteří se snaží zhubnout. Obsahují relativně málo kalorií, a navíc také:
- bílkoviny,
- vitamíny,
- minerály,
- zdravé tuky,
- různé stopové živiny.
To znamená, že způsob, jakým připravujete vajíčka, může ovlivnit jejich nutriční profil.
Zvolte nízkokalorický způsob vaření.
Pokud se snažíte nějaké to kilo zhubnout, připravte si vařená, nebo sázená vejce. Tento způsob přípravy totiž nepřidává vašemu jídlu žádné kalorie navíc. Takže je to lepší varianta, než třeba vejce míchaná či připravená na omeletu.
Zkombinujte je se zeleninou
Pokud se snažíte nějaké to kilo zhubnout, připravte si vařená, nebo sázená vejce.
Vejce a zelenina jsou nerozluční kamarádi. Je to tedy skvělá možnost, jak do svého jídelníčku zařadit více zdravé zeleniny, která vás obohatí o další vlákninu, vitamíny a tělu prospěšné látky. Zeleninu si buď nakrájejte do připravované omelety, nebo ji prostě jen tak zakusujte k vaječnému jídlu.
Smažte je na oleji, který je stabilní při vysokých teplotách
Při přípravě (nejenom) smažených vajec vsaďte na opravu kvalitní olej, který i při vysokých teplotách zůstává stabilní a neoxiduje, což má za následek vznik špatných volných radikálů. Dobrá volba je samozřejmě olej olivový, kokosový nebo avokádový.
Kvalitní vejce
Je jasné, že vejce od domácí slepice bude výživnější a zdravější než vejce prodávaná v obchodních řetězcích. Zjistěte si tedy původ vašich vajec a kupujte, pokud možno, jen ty od slepic z volného výběhu.
A rada na závěr – nikdy vejce nepřevařte. Zbytečně by tak ztratila svůj nutriční přínos. A jak si vejce připravujete vy?
Zdroj: autorský text