Vana občas dokáže pěkně potrápit: S těmito jednoduchými tipy zmizí i ty nejodolnější skvrny a vy můžete opět relaxovat

Vana občas dokáže pěkně potrápit: S těmito jednoduchými tipy zmizí i ty nejodolnější skvrny a vy můžete opět relaxovat
Vana je oproti sprše výhodná v tom, že v ní můžete pobýt delší dobu a popřemýšlet nad svými plány, či si užívat pocit blaha. Nicméně starost o vanu je složitá a někdy se nečistoty objeví, ani nevíte jak. Naštěstí žádná špína nevydrží věčně.

Vodní kámen je většinou kámen úrazu

Nedostatečně vypláchnutá vana může sloužit jako základní kámen vodního kamene. Avšak ne vždy je to případ nečistot ve vaně. To nic nemění na tom, že jakékoli nečistoty jsou nevzhledné a kazí dojem koupelny, o kterou je dobře postaráno. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak vanu vyčistit bez ohledu na to, jaké nečistoty se v ní nacházejí.

Říká se, že citronová šťáva, potažmo ocet, je univerzální čistící prostředek, když se smíchá s vodou ve správném poměru. Ačkoli do jisté míry může pomoci, v tomto článku se zaměříme na úplně jiné způsoby, které jsou pro vyčištění vany mnohem vhodnější.

Špinavá vana
Špinavá vana | Zdroj: travellinjess / Depositphotos

Jemné mýdlo

Jemné mýdlo jistě znáte, pokud máte pokožku citlivou na různé přídavné složky, které mýdlo provoní. Jemné mýdlo je čistě přírodní a k pokožce šetrné. To, co možná nevíte, je to, že jemné mýdlo můžete použít i v domácnosti. My se zaměříme na to, jak vám může jemné mýdlo pomoci vyčistit nevzhledné nečistoty ve vaně.

Budete potřebovat pouze jemné mýdlo a teplou vodu. Jednu až dvě lžíce mýdla rozmíchejte v jednom litru teplé, avšak ne vroucí vody, a s pomocí hadříku tento roztok naneste na všechny nečistoty, které s běžným domácím přípravkem z vany neodstraníte. Místo hadříku lze také použít houbičku na nádobí.

Po několika minutách opláchněte vanu vodou, ideálně použijte sprchu.

Tablety do myčky

Nejen v myčce na nádobí můžete upotřebit tablety do myčky. Jejich mycí sílu můžete využít také ve prospěch vany, zejména pokud je špinavá opravdu hodně a skvrny byste museli drhnout tak dlouho, až byste vanu poškodili.

Naplňte vanu vodou, ideálně teplou, a vhoďte do ní jednu tabletu do myčky (pokud je vana již stará a hodně špinavá, lepší jsou dvě tablety). Zde to bude trvat trochu déle, a proto se k vaně vraťte až po několika hodinách. Poté vodu vypusťte a důkladně opláchněte.

Žluté skvrny jsou nejhorší

Žluté skvrny jsou nejčastěji způsobeny dlouhodoběji kapajícím kohoutkem či sprchou. Naštěstí potřebujete pouze dvě ingredience, abyste se těchto skvrn zbavili, a sice sůl a ocet. Na rozdíl od octa smíchaného s vodou, s pomocí soli se odstraní i ty nejodolnější skvrny. Do octa sypejte sůl a míchejte, dokud nevznikne jakási pasta. Tu potom naneste na skvrny a nechte působit několik hodin. Pokud jsou skvrny stále viditelné, zopakujte postup a nechte pastu působit alespoň o hodinu déle.

Když nepomůže nic jiného, použijte roztok kyseliny chlorovodíkové

Tuto metodu používejte pouze tehdy, když všechny ostatní metody selhaly. Znamená to, že znečištění vany je obzvláště závažné. Naštěstí ani v tomto případě nemusíte kupovat vanu novou. Do jedné sklenice vody nalijte dvě kapky kyseliny chlorovodíkové. Buďte opatrní, kyselina by vás mohla poleptat. Vždy používejte ochranné rukavice a pozor si dejte také na oči. Na špínu naneste vzniklý roztok, nechte jen několik minut působit a poté místo opláchněte studenou vodou.

Zdroje článku: