Už se to blíží: Čas lineckého cukroví a vanilkových rohlíčků je za dveřmi
Český národ si moc nepovažoval, že byl součástí velké a mocné monarchie a po roce 1918 se Češi toužili zbavit všeho, co by jim období nadvlády připomínalo. Vše, co jen vzdáleně zavánělo Rakouskem-Uherskem, muselo zmizet a to dokonce i s dobových kuchařek.
Něco však bylo tak dobré, že si to české hospodyňky dokázaly uchovat. Z lineckého těsta se původně dělal dort, ale postupem času vzniklo cukroví různých tvarů, které si pro svou jemnou chuť a příjemnou vůni, zamilovali všichni milovníci sladkých dobrot.
Linecké cukroví není jediné, co má kořeny v rakousko-uherské monarchii. Vzali jsme si od nich i vanilkové rohlíčky, mandlové řezy, perníčky, rumové kuličky a další dobroty.
Jak šel čas, linecké cukroví ve tvaru koleček slepovaných džemem, se stalo jedním z nejtradičnějších druhů cukroví.
Jejich původ sahá do Lince a jejich předkem je „Linzer Augen“. Toto sladké pečivo bylo rozšířené po celé monarchii a není úplně doloženo, kde se v Linzi tato sladká dobrota vzala. Od 17. století se začal objevovat linecký koláč a recept zaznamenala Anna Margarita Sagramosa aus Krain, rozená hraběnka Paradeiser, do svých ručně psaných kuchařských záznamů.
Její rukopis je dodnes pečlivě chráněný v knihovně opatství Admont v Rakousku. Postupně se různé podobné variace začaly objevovat v dalších kuchařských knihách a linecký koláč se stal velmi populární. Milovala ho i císařovna Sissi.
Kuchaři na celém světě vynikají kreativitou a tak bylo jen otázkou času, kdy se chutné těsto použije i jinak. A to byla cesta k lineckému cukroví, jak ho známe.
Receptů na těsto je opravdu mnoho a cukrárny si své receptury chrání. Obecně se rozlišuje světlé a hnědé linecké těsto.
Světlé je z bílé mouky, která se částečně nahrazuje jemně mletými mandlemi. Aromatizuje se vanilkou nebo citronovou kůrou. Hnědé linecké obsahuje především opražené jemně umleté mandle nebo oříšky. Do těsta se přidává skořice a občas i hřebíček nebo muškát.
Linzer Augen má větší velikost, asi 8 až 10 cm. Slovo Augen znamená otvor nebo „oči“, které se vykrajují do horního kolečka. Někdy jde o jeden větší otvor, jindy jsou to tři menší. Plné a vykrojené kolečko se spojí pikantním džemem kyselejší chuti (rybíz, malina, meruňka).
Vanilkové rohlíčky
Pokud má linecké cukroví konkurenta, jsou to vanilkové rohlíčky. Recept na ně odtajnil rakouský restauratér tureckého původu Attila Dogudan, který se stal následníkem v provozování dvorní cukrárny, která má historii sahající až do roku 1786, kdy ji provozoval Ludwig Dehne z Württembergu. Ten cukrárnu prodal svému asistentovi Christophu Demelovi a od té doby se podnik dědí v rodině.
Zajímavé je, že tvar tohoto cukroví je vlastně půlměsíc a symbolizoval vítězství nad Osmanskou říší. Rohlíčky ve tvaru půlměsíce se rozšířily jako tradiční sladkost nejen v Rakousku, ale i v okolních zemích monarchie, včetně Čech. Jejich postupná transformace na vanilkové rohlíčky je spojená s přidáváním vanilky, která byla v té době luxusním kořením.
- zakrasnejsivimperk.cz,
- lifee.cz,
- Autorský text