Už jste z lesa doma a košík je plný hub. Ale co teď s nimi, bude nutné je nějak zpracovat
Jenomže, přinést domů houby je jedna věc a zpracovat je, to je věc druhá. Víte vůbec, jak na to? Že je zapotřebí zpracovat houby co nejdříve, dokud jsou ještě čerstvé? Znamená to nejpozději do druhého dne, ovšem přes noc je nechte uložené v lednici. Houby můžete mít k dispozici celou zimu, když s nimi správně naložíte. Starší houby můžete podusit, anebo uvařit v páře, pak je zamrazit v jednotlivých porcích a později je využít na smaženici či do polévek a omáček. Houby, podušené na tuku, nemusíte jen mrazit, ale můžete je i sterilovat. Pěkné pevné houby se většinou suší, no a ty drobnější se zavaří na kyselo.
Sušení hub a jejich uskladnění
Houby na sucho očistěte – můžete použít nožík a jemný štěteček. Rozhodně je před sušením neomývejte vodou – nasákly by ji do sebe a možná by dřív zplesnivěly, než uschly. Čisté houby nakrájejte na plátky o tloušťce 2-3 milimetry. A pak máte víc možností. Buď houby rozprostřete na připravená síta, anebo je můžete vložit do domácí sušičky na zeleninu a ovoce. Někdo také suší houby na plechu v troubě. V tomto případě se mějte na pozoru, abyste houby neupekli nebo nespálili. Nastavte teplotu na 50-60 °C a k tomu nechte otevřená dvířka. Bude tak odcházet pára a houby se usuší za kratší dobu.
Správně suché houby mají být křehké, až lámavé. V žádném případě neskladujte houby, které se jeví jako gumové – ty nejsou usušené správně. Na suché houby mějte připravenou hermeticky uzavíratelnou nádobu, nejlépe tmavou sklenici s gumou na víčku, anebo plastovou nádobu se šroubovacím uzávěrem. Skladujte v chladu, suchu a hlavně temnu.
Jak houby sterilovat
Můžete je zavařit na kyselo, anebo prostě jen se solí. U nás je ve zvyku používat na zavařené houbičky kyselý nálev s kořením. Je to potom skvělá příloha k hlavnímu jídlu. A jak tedy postupovat?
Houby očistěte a tentokrát je můžete i oprat a nechat okapat. Malé pevné houbičky nechte vcelku, ostatní překrájejte na větší kusy. Je tu pro vás jedna vychytávka: když necháte houby v hrnci přejít varem, a pak je propláchnete studenou vodou, budou jednak k zavařování dokonale čisté, a hlavně nebudete mít při konzumaci ve skleničce typický sliz, i když třeba zavaříte klouzky.
Houby naskládejte do menších skleniček. To proto, abyste je dokázali zkonzumovat najednou a nenechávali je několik dní otevřené v ledničce. Pak je potřeba buď uvařit nálev, anebo koření dát rovnou do každé sklenice a zalít horkou vodou s octem. Na přípravu nálevu má většinou každý už svůj recept. Avšak pro začátečníky alespoň připomeneme, že do kyselých sterilovaných houbiček patří ocet, cukr, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, kousek cibule a mrkve, ale i hořčičná semínka. Někdo rád přidá česnek či tymián, jiný papričku, hřebíček či kopr. V obchodech můžete samozřejmě zakoupit sypkou směs pro přípravu nálevu a dochutit si ji podle své potřeby.
Skleničky s houbami, kořením a nálevem dobře uzavřete a sterilujte v hrnci nebo v troubě (pozor, tady musí být zapnuté jen spodní pečení) asi 35 minut. To postačí tehdy, kdy jste houby předem blanšírovali. Houby, které jste nenechali projít krátkým varem, sterilujte asi ¾ hodiny. Horké sklenice vyjměte a uložte je na připravenou utěrku dnem vzhůru. Druhý den zkontrolujte, zda všechna víčka pevně drží a skleničky uložte do spíže. Dobrou chuť!