Jednou za měsíc je málo: Jak často byste měli utírat prach?

Jednou za měsíc je málo: Jak často byste měli utírat prach?
Jednou ze základních úklidových činností je i zbavování horizontálních a vertikálních povrchů prachu – tedy činnost obecně známá jako utírání prachu. Pokud si nejste jisti, jak často prach utírat, zde je krátký návod.

Pravidelný úklid domácnosti může být složen z různých činností, z nichž některé opakujeme prakticky denně, jiné jednou za týden nebo za měsíc a k některým se dostáváme méně často. Pravdou ovšem je, že jednotlivé součásti úklidu domácnosti by měly být realizovány v pravidelných intervalech podle rizika vyplývajícího z jejich vynechávání. Jelikož utírání prachu představuje činnost zahrnující hned několik specifických úkonů a liší se s ohledem na ošetřovaný povrch, existuje pro něj několik pravidel a není udáván univerzální interval pravidelného opakování pro celou domácnost.

Co by se mělo při utírání prachu zohledňovat

Kromě již zmíněného typu povrchu, který je definován nejen materiálově, ale i umístěním a vystavením běžnému provozu, ovlivňuje pravidelnost utírání prachu také charakter domácnosti, tzn. velikost, počet obyvatel, přítomnost mazlíčků, návyky s ohledem na nošení domácí obuvi či oblečení, dispozice a místa, kde se jí apod., ale i další faktory. K těm patří především roční období nebo přecitlivělost obyvatel domácnosti vůči prachu či související alergie. Velmi vhodné je si uvědomit, že prach tvoří celá řada různých částeček, jež se tvoří právě běžným provozem domácnost a přítomností jejich obyvatel, proto právě konkrétní nastavení domácnosti ovlivňuje, jak rychle se v něm prach tvoří a jakého je typu. Velké množství prachu může pak představovat zdravotní riziko, jelikož může obsahovat patogeny.

Kdy a kde prach utírat

Pravidelnost utírání prachu by měla primárně záviset na tom, jak velké riziko pro vás a členy rodiny jeho přítomnost znamená. Zejména u lidí trpících alergiemi nebo astmatem je velmi důležité se prachu zbavovat často a udržovat prostředí maximálně čisté. Pokud ovšem těmito omezeními netrpíte, můžete prach utírat podle zjednodušeného schématu.

Pravidelné utírání prachu v běžné domácnosti

Pro dosažení dostatečné čistoty povrchů a zbavení se velkého množství prachu je vhodné rozčlenit je na několik kategorií a ty pak otírat ve stejných intervalech. Nejvíce prachu se drží na površích nacházejících se nízko, alespoň jednou týdně byste tak měli utírat prach na konferenčních a nočních stolcích, lampách, omyvatelných částech pohovky či křesel apod. Jednou za dva týdny je pak vhodné utírat prach na poličkách, dveřích nebo televizi. Jednou za čtvrt roku utřete vrchní plochy nábytku, který je vysoko, na oknech apod., tedy v místech, kde se pravidelně nepohybuje s odloženými věcmi.

Na utírání prachu můžete použít i navlékací prachovku.
Na utírání prachu můžete použít i navlékací prachovku. | Zdroj: photographee.eu / Depositphotos

Jak prach utírat

Pro správný výsledek úklidu je také velmi důležité dodržovat několik zásad, který eliminují riziko víření a nechtěného usazování prachu. Zde platí například pravidlo utírání prachu vždy svrchu dolů, tzn. začínejte vždy ve vyšších úrovních, protože z nich vždy padá prach dolů. Rovněž je vhodné omezit se pouze na jednu metodu utírání prachu – obvykle stačí lehce namočený hadr z mikrovlákna a běžný přípravek na mastnostu.