Udržujte svou bazalku bez stresu: Špatná sklizeň listů má negativní dopad, nové lístky se už nemusejí ukázat

Udržujte svou bazalku bez stresu: Špatná sklizeň listů má negativní dopad, nové lístky se už nemusejí ukázat
Po správné sklizni lístků bazalce brzy vyraší lístky nové. Není to váš případ? Nemůže za to druh bazalky. Lístky zřejmě trháte. A to je špatně, bazalka je pod stresem a nové lístky již nevytvoří. Jak tedy správně sklízet bazalku?

Po utrhnutí lístků se bazalka zachová jinak

Bazalka je skvělé dochucovadlo, avšak její lístky nemůžete jen tak utrhnout, aniž by to zanechalo následky. Když je bazalka sklizena správně, vyraší nové lístky a můžete se těšit na další sklizeň.

Utrhnutí lístků vyvolá v bazalce jinou reakci než v případě správné sklizně. Jakmile na jednom stonku nezbyde ani jeden lístek, bazalka začne vytvářet květy.

Chcete-li bazalku množit, je to jistě dobrý způsob, jak začít. Mějte však na paměti, že bazalka skoro všechny živiny vloží do tvorby květů a na vytváření nových lístků jí žádné nezbydou. Květy neberou pouze živiny, ale rovněž vodu, kterou bazalka vypije, a energii rostliny celkově.

Místo trhání odstřihněte celé výhonky

Lepší metoda je odstřihnout celé výhonky. Bazalka se zaměří na obnovení této nyní chybějící části a brzy se objeví nový výhonek, na němž začnou rašit nové listy. Je to ideální metoda, pokud jste si bazalku koupili na delší dobu.

Nejvhodnější je sklízet brzy ráno, lístky jsou totiž mnohem šťavnatější.

A pokud se rozhodnete bazalku teprve zakoupit, měli byste ji i s květináčem nechat pár dní pod folií, aby si zvykla na nové prostředí. Teprve až poté bazalku vyjměte z obalu a starejte se o ni dál.

Chcete-li, aby se bazalce dařilo více, je zapotřebí bazalku vyjmout z květináče a rozdělit na tři stejné díly. Opatrně při odtrhávání jednotlivých kořenů, mohly by se poničit. Dejte si načas. Poté všechny tři trsy zasaďte buď do velkého květináče nebo na zahradu. Kořeny zásobují celou rostlinu bazalky, tudíž by měly moci růst a rozvětvovat se.

Delší a rozsáhlejší kořeny poznáte podle silnějších stonků a krásně zelených rozvětvených lístků. Rozdělení bazalky na tři trsy má tu výhodu, že jakmile sklidíte výhonek z jednoho trsu, bazalka má čas zregenerovat, tudíž když budete potřebovat další lístky, můžete je sklidit z jiného trsu. Tím bazalku ochráníte před zbytečným stresem a ušetříte jí energii. Tu by totiž musela vynaložit k regeneraci ne jednoho, ale hned dvou výhonků.

Šťastná bazalka
Šťastná bazalka | Zdroj: jonnysek / Depositphotos

Další faktory, které udrží bazalku šťastnou

Nejen správná sklizeň, ale i to, jak se o bazalku staráte celkově, výrazně ovlivní kvalitu rostliny i její schopnost regenerace. Znáte vhodné podmínky pro pěstování bazalky?

Bazalce se více daří, když je venku hezky, je teplý den a slunečné počasí. Zároveň je nutné vyhnout se nadměrnému zalévání. Přestože si spousta lidí myslí, že bazalka potřebuje hodně vody, není tomu tak a přelití povede k úhynu jednotlivých rostlin, pokud se bude opakovat příliš mnohokrát.

Bazalka je teplomilná rostlina, kterou využijete hlavně při vaření. Její chuť je pověstná a intenzivní. Každý pozná chuť bazalky. Představit si kuchyni bez bazalkových listů dokáže jen málokdo a obecně platí, že čerstvě natrhaná chutná lépe. Ovšem pozor, neberte to doslova, bazalku vždy ustřihněte s celým výhonkem, netrhejte samotné listy.

Zdroje článku: