Tyto tři rostliny vám pomohou jako odpuzovači klíšťat

Tyto tři rostliny vám pomohou jako odpuzovači klíšťat
Klíšťata patří k otravnému hmyzu, se kterým bychom nejraději neměli nic společného. Klíšťata jsou roztoči řádu Ixodida, kteří parazitují na jiném těle.

Čím se klíšťata živí?

Klíšťata se živí krví savců, přisávají se kromě živočichů i na lidi. Mohou být velmi nebezpečná, protože mohou být přenašeči mnoha nemocí.

Nemoci, které mohou klíšťata přenášet

Mezi nemoci, které mohou klíšťata přenášet můžeme zařadit Lymeskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Tyto nemoci spadají mezi závažná onemocnění, protože způsobují postižení nervového systému a srdce.

Pomoc proti klíšťatům na zahrádce

Jaro s sebou přináší vyšší teploty, květenství v rozpuku a příjemnou atmosféru. Všechno se radostně probouzí ze zimního spánku. K tomu ovšem patří i klíšťata, kterých se právem obáváme. Jsou to přenašeči závažných chorob. Ve vaší zahrádce můžete výskytu klíšťat zamezit nebo alespoň omezit, pokud si zasadíte některé správné rostliny.

Výskyt klíštat

Klíšťata se vyskytují na mnoha místech, ať už v parcích, na loukách nebo na hřištích. V posledních letech populace klíšťat nepřetržitě stoupá. Šanci napadení klíštětem ve vaší zahradě můžete podstatně snížit tím, že budete pěstovat následující rostliny:

Chrysanhtemum vulgare – červotoč

Druh rostliny z rodu divoce rostoucích květin v rámci čeledi kopretinovitých. Se svými krásnými žlutými květy připomíná tato rostlina třezalku. Divoká rostlina roste ráda na krajích ulic, ale může prospívat dobře i na zahradě. Pro tuto rostlinu je vhodné slunečné místo v trvalkovém záhonu. Tomuto druhu rostliny se nevyhýbají pouze klíšťata, ale můžete je použít také proti molům ve skříni. Na tento účel je použijte v sušené formě.

Šanta kočičí

Jak už název napovídá, tato rostlina přitahuje kočky. Ve volné přírodě můžete pozorovat kočku, jak se válí v porostu šanty. Kočky trhají a kousají listy a pak se zatočí do klubíčka. Na klíšťata má tato rostlina ale odpuzující účinky. Zodpovědní jsou za to éterické oleje, které rostlina obsahuje. Tato trvalka kvete od července do září.

Účinky této rostliny

Šanta kočičí se využívá kromě jiného jako léčivá rostlina. Například odvar z této rostliny se používal jako uklidňující čaj. Dále s jejich ženy přidávali do koupele, protože měl pozitivní účinky na plodnost. V současné době šanta kočičí používá pro léčbu nachlazení a horečky. Podporuje totiž pocení a tím pádem snižuje teplotu. Také pozitivně působí na bolesti hlavy nervového původu nebo je účinným pomocníkem při poruchách trávení. Pokud si z této rostliny vytvoříte obklad, můžete jej použít pro zklidnění podrážděné pokožky. Jestliže rostlinu čerstvě nasekáte, můžete jí přiložit na pohmožděniny, protože má hojivé účinky.

Dalmatinská rostlina

Vzhledem připomíná klasickou sedmikrásku. Avšak jedná se o přirozený insekticid. Z květů této rostliny se vyrábí prostředek proti hmyzu. Květy obsahují látku pyrethrum, která je účinná také proti klíšťatům. Rostlina potřebuje slunné místo k tomu, aby dobře prospívala.

Zdroje článku: