Trojpuk drsný má invazivní tendence. Zabraňte jeho šíření jednoduchým trikem

Trojpuk drsný má invazivní tendence. Zabraňte jeho šíření jednoduchým trikem
Okrasný keř zvaný Deutzia (Trojpuk) je oblíbený především kvůli svým krásným květům a nenáročné péči o něj. Rostlina pochází z východní Asie, Japonska a severovýchodní Číny. Kvůli svému vzhledu je oblíbený i v Evropě.

Invazivní rostlina

Deutzia scabra (Pride of Rochester) je odrůda, která je invazivní. Invazivní rostlina znamená, že roste na místě, odkud nepochází, a vytlačuje původní rostliny, většinou i ty, které plní podobnou funkci, ale ve svém domácím prostředí. Tento bujně rostoucí keř dosahuje výšky až tří metrů a šířky 2,5 metru. Květy mají bílou barvu a tvarem připomínají hvězdy. Díky tomuto tvaru se v nich nachází mnoho životaschopných semen, která snadno klíčí. Keř má schopnost samovýsevu, což podporuje jeho invazi nejenom v blízkém okolí.

Invazivní chování Trojpuku drsného

Tento druh Trojpuku opravdu patří mezi tvrdé oříšky. Dokáže vyklíčit v různých typech půdy a skvěle zvládá přímé slunce i částečný stín. Jeho schopnost samovýsevu z něj dělá těžko ovladatelný keř. Jeho semena se mohou velmi snadno dostat mimo váš pozemek, a poté dál a dál… Pride of Rochester je považován za invazivní druh v Severní Karolíně a v celém středním Atlantiku. Tato odrůda byla dokonce nalezena i v národních parcích v Kentucky. V národním parku Rock Creek ve Washingtonu je Trojpuk jedním z celkově čtyřiceti druhů invazivních rostlin.

Po usazení začne soupeřit s ostatními rostlinami

Po úspěšném usazení keře v otevřených oblastech, jakými jsou otevřené lesy, stinné lesy nebo dokonce okolí mimo váš pozemek, začne se v půdě odehrávat boj o vlhkost a živiny společně s ostatními rostlinami. V boji o tyto cenné složky většinou Trojpuk vítězí a dochází k vytlačení původních rostlin a keřů.

Jak zabránit šíření invazivních rostlin?

Obecně platí pravidlo, abyste při zasazování invazivních rostlin do půdy používali květináč nebo jinou nádobu, aby se nemohly kořeny šířit dál. Výsadba invazivních druhů do květináčů nebo nádob před jejich zasazením do země je účinným způsobem, jak zabránit jejich překonání zahrady. Tato fyzická bariéra chrání okolí od jejich invaze a tím i vytlačení původních rostlin ve vaší zahradě. Usazením rostlin do nádob poskytuje lepší kontrolu nad spotřebou vody a živin. Celkově je toto řešení velmi praktické pro všechny, kteří touží po přítomnosti invazivních druhů s ohledem na okolní rostliny.

Přemýšlejte o neinvazivních druzích

Pokud máte rádi diverzitu přírody a nechcete ji narušit, nejspíše se oprostíte od plánu pěstovat tento druh Trojpuku.

Nemusíte se ho vzdát úplně, jelikož tento keř je opravdu nádherný. Místo toho můžete sáhnout po jiné odrůdě, například Trojpuk něžný nebo Trojpuk štíhlý. Tyto okrasné keře dorůstají maximální výšky a šířky 1,5 metru. Pro oba keře je typické velké množství malých bílých květů, které se vyznačují nádhernou vůní. Navíc tyto nádherné druhy nemají tendenci vytlačovat původní rostliny. Nejlépe roste na slunném stanovišti, zvládne i trochu stinné místo, a také v mírně vlhké půdě. Všechny odrůdy Trojpuku jsou nenáročné na pěstování a v létě vytváří krásné bílé květy. Trojpuk nabízí celkově mnoho odrůd, které jsou menší a neinvazivní.

Zdroje článku: